RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Bubrežni bolesnici - među najugroženijima od korona virusa

Sanda Mileusnić | 27. novembar 2020. | 13:16 | Zdravstvo

Bubrežni bolesnici -  među najugroženijima od korona virusa

Za osobe sa narušenim imunitetom, poput bubrežnih bolesnika, epidemija korona virusa predstavlja dodatni izazov, poručuju iz Udruženja bubrežnih invalida Subotice. Uprkos svemu, dijaliza, na koju u Opštoj bolnici trenutno dolazi oko 70 pacijenata, u proteklih nekoliko meseci odvijala se nesmetano, stepen opreza podignut je na najviši nivo, a čak je jedno vreme postojala i odvojena kovid sala za hemodijalizu za zaražene pacijente, ističe Zoran Mišković, predsednik Udruženja.

Naš sagovornik ističe i da je program transplantacije stopiran, ali dodaje i da je svestan kako u trenutnim okolnostima ona nije moguća, jer postoji veliki rizik, pa bi imunitet transplantiranih bio dodatno narušen. Ipak, ono što  predstavlja problem je to da nijedan lek koji leči prateću bolest, poremećaje u radu štitne žlezde, trenutno nije dostupan.

Zbog svih poteškoća i komplikacija koje prate bolest bubrega, stručnjaci apeluju na prevenciju, jer vođenjem računa o faktorima rizika i zdravim stilom života, sve ovo možemo sprečiti.

Tokom prošle godine u Severnobačkom okrugu od bolesti bubrega preminulo je 33 osobe, što je činilo udeo od 1,23 odsto od ukupne smrtnosti.

Ostale vesti iz ove kategorije