RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcima

Redakcija TV Subotica | 5. januar 2021. | 12:01 | Društvo

Čipovanje može spasiti život kućnim ljubimcima

Tokom novogodišnjih praznika, mnogo ljubimaca pobegne od kuće zbog straha od pirotehničkih sredstava. Pucnjava i petarde koje se bacaju u „najluđoj“ noći mogu biti kobni prvenstveno za pse, koji često završe pod točkovima automobila. Ima i onih koji danima i nedeljama lutaju, a neretko se desi da ih vlasnik nikada ne pronađe. Između ostalog, i zbog toga je važno čipovanje, jer na osnovu podataka iz mikročipa, ljubimac može biti vraćen vlasniku u najkraćem roku. To dobro zna i Laura Sakal, vlasnica pet pasa, koji su svi spašeni sa ulice.

I veterinari imaju najviše  prijava nestalih pasa nakon novogodišnje noći. Kako objašnjavaju, pse koji žive u stanovima, lakše je smiriti, međutim, ljubimci koji su u dvorištu, pogotovo ako ono nije dobro ograđeno, od straha često pobegnu.

U pronalaženju nestalih ljubimaca mogu pomoći i društvene mreže. Ipak,  ako neko pronađe psa sa čipom, lakše će ga vratiti vlasnicima, nego ukoliko nije čipovan.

Veterinari savetuju oprez vlasnicima pasa i tokom predstojećih božićnih praznika i za pravoslavnu Novu godinu, kada se takođe očekuje upotreba pirotehničkih sredstava. Preporučuje se da tokom ovih dana ljubimci budu na sigurnom, kako bi ih preživeli sa što manje stresa.

Ostale vesti iz ove kategorije