RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Oporavak organizma od praznične hrane

Redakcija TV Subotica | 12. januar 2021. | 12:08 | Društvo

Oporavak organizma od praznične hrane

Praznična trpeza bogata je raznim slanim i slatkim đakonijama, kojima je teško odoleti. Kako obiluje mastima i ugljenim hidratima, ukoliko se pretera, može negativno da se odrazi na zdravlje i na koji kilogram viška.  Znaju to i naši sugrađani, koji kažu da su se trudili tokom božićnih i novogodišnjih praznika da vode računa o ishrani, te da se tako ponašaju i tokom cele godine.

Da je konzumiranje voća i povrća veoma važno u periodu nakon praznika, potvrđuje i dr Karolina Berenji, specijalista higijene u Zavodu za javno zdravlje, koja ističe da je najbitnije da pomognemo jetri da odradi svoj posao. Ovaj organ otklanja štetne materije iz našeg organizma, i ono što pojedemo i popijemo, i ono što udišemo.

Preporučuje se i konzumiranje surutke, i to u raznim oblicima, kao i jogurta i kiselog  mleka. Poželjno je da namirnice ne pržimo, već da budu barene ili dinstane.  Veoma je važan i unos tečnosti, o čemu uglavnom ne vodimo računa.

Ishrana bogata vitaminima i mineralima  može nam biti od pomoći ne samo nakon prazničnih dana, već i generalno, u podizanju imuniteta, koji je u ovim zimskim mesecima, posebno u vreme  pandemije korona virusa, važniji nego ikada.

Ostale vesti iz ove kategorije