RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Raketa za protivgradnu odbranu ima dovoljno, nedostaju strelci

Bojan Nikolić | 16. jun 2016. | 11:23 | Poljoprivreda

Raketa za protivgradnu odbranu ima dovoljno, nedostaju strelci

Snabdevenost raketama za protivgradnu odbranu na području Severnobačkog okruga, u gradu Subotici i opštini Bačka Topola je na visokom nivou, dok je u opštini Mali Iđoš broj raketa nešto manji. Dosadašnje vremenske prilike nisu iziskivale upotrebu protivgradne zaštite, ali situacija sa aktivnim strelcima je zabrinjavajuća.

Na području grada Subotice postoje 23 stanice za protivgradnu odbranu, od kojih je svega 9 u funkciji, iako sve stanice imaju dovoljan broj raketa. Mali broj aktivnih stanica predstavlja potencijalan problem za južni deo grada koji je u potpunosti nezaštićen od gradonosnih oblaka.

Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada: „Problem sa strelcima u gradu Subotici nastao je 2014. godine. Problem je što je južni deo grada prema Bačkoj Topoli u potpunosti bez strelaca koji odbijaju da potpišu ugovore, zato što lokalna samouprava nije pronašla načine da ih dodatno stimuliše.“

Stanovnici mesnih zajednica Hajdukovo, Bački Vinogradi i Male Pijace, koji sa strepnjom gledaju ovih dana u nebo, mogu da odahnu. U protivgradnoj stanici u ataru Bačkih Vinograda ima dovoljno raketa, a iskusni strelac Ferenc Mora je u konstantnom kontaktu sa radarskom stanicom u Bajši gde se vrši monitoring neba iznad našeg grada.

Ferenc Mora, strelac: Poljoprivrednici imaju razlog za brigu zbog nedostatka strelaca. Protivgradne stanice rade na principu paukove mreže. Naime, radarska stanica u Bajši je tačno izmerila do koje daljine stanice mogu biti uspešne, a ukoliko ostane praznog prostora između sve raketne stanice, na tom prostoru može doći do štete od grada. Ja na primer mogu da sa moje protivgradne stanice branim pola Hajdukova, pola Šupljaka, pola Horgoša i Malih Pijaca. Ako kod Horgoša fali strelac, deo prema Kanjiži je u tom slučaju u potpunosti neobezbeđen. Rakete koje mi ispaljujemo su oko 70% uspešne u svom poslu. Ukoliko imamo dovoljno stanica koje rade, sa svojih 70% uspešnosti, možemo sačuvati povrtarske i voćarske biljne kulture.“

Nadoknada koju država isplaćuje strelcima iznosi 4000 dinara neto iznosa na mesečnom nivou, i to je cena rada koja je poslednjih 5 godina na snazi. Država je izmirila sve dosadašnje mesečne obaveze strelcima, ali je izostala dodatna stimulacija lokalne samouprave u Subotici, što je glavni razlog nedovoljnog broja strelaca.

Zoran Babić, načelnik centra odbrane od grada: Činjenica je da 4000 dinara mesečno mala nadoknada i da nama lokalne samouprave sa svojim stimulansima pomažu već godinama. Mi nemamo nikakve probleme sa strelcima u Bačkoj Topoli i u Malom Iđošu jer te lokalne samouprave dodatnu stimulišu njihov rad, a što se tiče Subotice, grad je to radio do 2014. godine a onda su naišli na probleme u tumačenju određenih propisa i prekinuli su sa isplatom stimulacije strelcima, što je prouzrokovalo da danas od 23 stanice radi svega 9.“

Ferenc Mora, strelac: Mislim da bi trebalo da se povisi nadoknada za nas strelce, kako bi ljudi imali volju da rade. Nezgodno je kada po celu noć slušam radio, porodica ne spava i trpi zbog tog posla, a ja moram po najvećoj kiši da se uputim prema stanici. I sam posao je rizičan.“

Ukoliko bi došlo do dogovora strelaca i lokalne samouprave, u roku od 24h stanice za odbranu od gradonosnih oblaka bi bile stavljene u funkciju.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije