RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Otvoren Konkurs za upis u vojne škole

Sanda Mileusnić | 22. februar 2021. | 13:53 | Društvo

Otvoren Konkurs za upis u vojne škole

Ministarstvo odbrane Republike Srbije raspisalo je konkurs za upis u vojne škole – Vojnu akademiju, Medicinski fakultet VMA, Srednju stručnu vojnu školu i Vojnu gimnaziju, a mesta ima za ukupno  400 kandidata.

Ljubav prema vojnom pozivu i izazovu koji sa sobom nosi, motivisala je Jovana Nikolića, sada učenika treće godine vazduhoplovno-tehničkog smera da upiše baš Srednju stručnu vojnu školu. Onima koji se sada upisuju, poručuje da dobro razmisle šta žele, te da se potrude ako je vojna škola njihov izbor, jer se neće pokajati.

Želja koja je potajno tinjala odmalena, ponovo se probudila i nakon završene Tehničke škole Subotičanka Aleksandra Dvoračko upisala je Vojnu akademiju. Kaže, sada je sigurna da je napravila pravi izbor, a drugim devojkama poručuje da se ne boje vojnog poziva.

Konkurs predviđa  upis 210 kandidata na sedam studijskih programa osnovnih akademskih studija Vojne akademije, dok se na Medicinski fakultet VMA može upisati njih 40, što je više u odnosu na prethodne godine, kada je primano 25 kandidata. Šansu da upiše Srednju stručnu vojnu školu imaće 60 učenika koji će se školovati na pet smerova, dok Vojna gimnazija prima 90 kandidata.

Kadeti koji konkurišu treba da ispune opšte uslove poput toga da su državljani Republike Srbije, da nisu kažnjavani i osuđivani, te da se protiv njih ne vodi krivični postupak, kao i da su zdravstveno sposobni. Posebni uslovi odnose se na starost kandidata, a konkurs je otvoren do 31. marta.

Ostale vesti iz ove kategorije