RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Bunjevački nacionalni savet obeležio 18 godina rada

Marijana Tolimir | 24. februar 2021. | 12:01 | Društvo

Bunjevački nacionalni savet obeležio 18 godina rada

Bunjevački nacionalni savet obeležio je nacionalni praznik – Dan izbora prvog saveta, 23. februar, koji je time ušao u „punoletstvo“ – 18 godina postojanja i rada. Predsednica Saveta, Suzana Kujundžić Ostojić, istakla je da je mnogo toga urađeno u proteklom periodu, a da ono što očekuje u skorijoj budućnosti je da završe gramatiku i pravopis, kao i istoriju Bunjevaca, virtuelni muzej, da kompletiraju udžbenike za osnovnu školu, kao i da se konačno usele u svoj prostor, budući da su 18 godina podstanari.

Iako značajno skromnije zbog epidemije, nagrade za doprinos istaknutim pojedinacima i organizacijama nisu izostale. Za doprinus kulturi nagrada „Mara Đorđević Malagurski“ pripala je Tamari Babić, u obrazovanju priznanje „Mijo Mandić“ profesorki bunjevačkog Svetlani Mormer, dok je Festival Bunjevačkog narodnog stvaralaštva KUD „Bunjevka“ ovogodišnji dobitnik priznanja „Blaško Rajić“ za za doprinos u razvoju institucija i očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca.

Ivanu Sedlaku je posthumno dodeljeno priznanje „Ambrozije Šarčević” za poseban doprinos u oblasti naučno-istraživačkog rada Bunjevaca, a priznanje je primio njegov sin Nikola Sedlak. Za podršku u očuvanju nacionalnog identiteta Bunjevaca priznanje je dobio i Mađarski nacionalni savet.

Ostale vesti iz ove kategorije