RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Izmena Statuta preduslov da bunjevački postane službeni jezik

Marijana Tolimir | 3. mart 2021. | 10:27 | Društvo

Izmena Statuta preduslov da bunjevački postane službeni jezik

Najvažnija tačka dnevnog reda koja će se sutra naći pred odbornicama je Odluka o promeni Statuta, a povod je uvođenje bunjevačkog jezika u ravnopravnu službenu upotrebu u Subotici,  poručio je predsednik Skupštine grada, Balint Pastor, uoči redovne, sedme sednice. Kako je Pastor obrazložio, reč je o kompleksnoj proceduri u više faza, nakon koje će bunjevački postati četvrti službeni jezik našem gradu.

Bunjevački nacionalni savet ztražio je da se bunjevački uvede kao službeni u onim naseljenim mestima gde 15 odsto stanovnika čini njihova zajednica, međutim, kako je pojasnio Pastor, gradonačelnik je odlučio da to bude na teritoriji celog grada, s čim se on, kako je rekao slaže, budući da zakon predviđa i tu mogućnost na osnovu načela pozitivne diskiminacije.

Osim izmene Statuta grada, odbornici će odlučivati i onekoliko personalnih rešenja, među kojima je imenovanje Ognjena Golubovića za v.d. direktora Javnog preduzeća za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje, umesto Predraga Radivojevića, koji je podneo ostavku.

Ostale vesti iz ove kategorije