RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Posle kovida moguće brojne kardiovaskularne komplikacije

Marijana Tolimir | 3. mart 2021. | 13:34 | Zdravstvo

Posle kovida moguće brojne kardiovaskularne komplikacije

Infekcija virusom kovid-19 veoma je opasna za pacijente koji već imaju neko kardiovaskularno oboljenje, međutim istraživanja iz Kine pokazala su da je čak 26 odsto pacijenata nakon preležanog kovida imalo slabost srca, 16 odsto aritmije, dok je 7 odsto dobilo neki oblik infarkta.  

Taj trend takozvanog „produženog“ kovida primećuju i u Opštoj bolnici Subotica, a kako navodi kardiolog dr Saša Dželebdžić, svi oni koji su se lečili u bolnici, biće u narednih pola godine u  povećanom riziku od kardiovaskularnih oboljenja, zbog čega je važno da se pridržavaju propisane terapije ali i da se suzdrže od većih napora, naročito od bavljenja sportskim aktivnostima.

Kako ističe dr Dželebdžić pacijenti nakon bolesti često osećaju zamor, aritmije, tahikardiju, a poneki se vraćaju u bolnicu i sa embolijom pluća, zbog čega je važno da se na vreme jave lekaru, kako bi se komplikacije prepoznale i lečile.

Naš sagovonik naglašava da je bolest sistemska i da predstavlja veliki izazov u lečenju, zbog čega zahteva multidisciplinarna pristup,  jer često provocira druge bolesti, koje su možda bile maskirane.

Iako nije toliko smrtonosan, virus kovid-19 je veoma opasan jer veoma zarazan i brzo se širi kroz populaciju ciljajući rizične grupe, zbog čega lekari još jednom apeluju na građane da se pridržavaju mera prevencije, jer su nakon godinu dana borbe, na izmaku snaga.

Ostale vesti iz ove kategorije