RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Predstavljen projekat razvoja ekoturizma

Bojan Nikolić | 19. jun 2016. | 12:56 | Turizam

Predstavljen projekat razvoja ekoturizma

Ekoturizam je jedna od novih rastućih grana turizma, u okviru koje turisti pružaju podršku zaštiti životne sredine a ujedno pomažu razvoj lokalne zajednice i njene kulturne baštine. Novi vid turizma slabije je razvijen u Srbiji, iako su uslovi za razvoj idealni. Prepoznavši ovaj problem, Centar za istraživanje i studije turizma u saradnji sa Gradom Suboticom, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Centralnom evropskom inicijativom i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) otpočeli su realizaciju projekta „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Palićkog jezera, Ludaša i Gornjeg Podunavlja“.

Realizacija projekta počela je u maju a tokom osam meseci, koliko će trajati, želja je da se stvore uslovi za razvoj ekoturizma i preduzetništva uz poštovanje principa očuvanja zaštite životne sredine na teritoriji Palićkog i Ludaškoj jezera, kao i Gornjeg Podunavlja.

Projekat će se implementirati kroz 6 komponenti koje će obuhvatiti brendiranje, promociju i prodaju turističkih proizvoda, razvijanje kapaciteta lokalnih aktera u skladu sa principima ruralnog razvoja, podršku razvoju preduzetništva, unapređenje mera zaštite životne sredine, izgradnja infrastrukture i osiguranje održivosti projekta.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj aktivno se uključila zajedno sa Turističkom organizacijom grada u realizaciju projekta koji je prepoznat kao značajan u razvoju turizma. Jezera  Palić i Ludaš, Selevenjske pustare kao i Subotičko-horgoška peščara dobra su osnova za razvoj eko turizma, ali je svest stanovništva i turističkih radnika o značaju i mogućnostima početka eko turizma nerazvijena.

 

 

Ostale vesti iz ove kategorije