RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Turizam

Predstavljen projekat razvoja ekoturizma

Bojan Nikolić | 19. jun 2016. | 12:56 | Turizam

Predstavljen projekat razvoja ekoturizma

Ekoturizam je jedna od novih rastućih grana turizma, u okviru koje turisti pružaju podršku zaštiti životne sredine a ujedno pomažu razvoj lokalne zajednice i njene kulturne baštine. Novi vid turizma slabije je razvijen u Srbiji, iako su uslovi za razvoj idealni. Prepoznavši ovaj problem, Centar za istraživanje i studije turizma u saradnji sa Gradom Suboticom, Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, Centralnom evropskom inicijativom i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ) otpočeli su realizaciju projekta „Promocija ekoturizma i zaštita životne sredine Palićkog jezera, Ludaša i Gornjeg Podunavlja“.

Realizacija projekta počela je u maju a tokom osam meseci, koliko će trajati, želja je da se stvore uslovi za razvoj ekoturizma i preduzetništva uz poštovanje principa očuvanja zaštite životne sredine na teritoriji Palićkog i Ludaškoj jezera, kao i Gornjeg Podunavlja.

Projekat će se implementirati kroz 6 komponenti koje će obuhvatiti brendiranje, promociju i prodaju turističkih proizvoda, razvijanje kapaciteta lokalnih aktera u skladu sa principima ruralnog razvoja, podršku razvoju preduzetništva, unapređenje mera zaštite životne sredine, izgradnja infrastrukture i osiguranje održivosti projekta.

Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj aktivno se uključila zajedno sa Turističkom organizacijom grada u realizaciju projekta koji je prepoznat kao značajan u razvoju turizma. Jezera  Palić i Ludaš, Selevenjske pustare kao i Subotičko-horgoška peščara dobra su osnova za razvoj eko turizma, ali je svest stanovništva i turističkih radnika o značaju i mogućnostima početka eko turizma nerazvijena.

 

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije