RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Prednosti cirkularne ekonomije

Marijana Tolimir | 19. jun 2016. | 13:03 | Društvo

Prednosti cirkularne ekonomije

Okrugli sto na temu „Cirkularna ekonomija i upravljanje otpadom“ održan je danas na Otvorenom univerzitetu, a deo je projekta IMPACT koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju – GIZ.  Projekat ima za cilj uvođenje cirkularne ekonomije na opštinskom i nacionalnom nivou u oblastima upravljanja otpadom i otpadnim vodama.

Proizvedi – upotrebi – proizvedi, zatvoren je krug na kom se zasniva cirkularna ekonomija. Ovaj koncept treba da počne iz samog domaćinstva, škole ili fabrike, a cilj je da na vreme mislimo koliki je životni vek jednog proizvoda, odnosno kako da ga dizajniramo a da pri tom stvorimo što manje otpada jer su klimatske promene te koje nas opominju. Prednosti cirkularne ekonomije su brojne.

Otpad koji kompanije stvaraju je skupo plaćen, a loše iskorišćena sirovina, kaže dr Branko Dunjić, direktor Centra za čistiju proizvodnju pri Tehnološko – metalurškom fakultetu u Beogradu. Dunjić objašnjava da je početna investicija za kompanije skupa, ali itekako isplativa i donosi brojne benefite.

Koncept cirkularne ekonomije uveden je krajem 2015. godine, a procenjuje se da u Srbiji postoji potencijal za 8.000 takozvanih zelenih radnih mesta.

Ostale vesti iz ove kategorije