RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Lekove za smirenje konzumirati isključivo po preporuci lekara

Nikola Bulatović | 8. jun 2021. | 12:55 | Zdravstvo

Lekove za smirenje konzumirati isključivo po preporuci lekara

Anksiliotici, sedativi i hipnotici - poznatiji kao lekovi za smirenje i spavanje, prodaju se isključivo uz recept, ali pojedini građani ipak pronalaze načine da ih zloupotrebe. Većina Subotičana sa kojima smo razgovarali rekla nam je da ne koristi lekove za smirenje, kao i da je svesna štetnih posledica koje oni ostavljaju po zdravlje, ukoliko se koriste na svoju ruku.

Ove medikamente, po rečima dr Živanke Tačić, specijaliste opšte medicine, ljudi najčešće traže u stanjima straha, tuge i depresije. Ističe i da je broj propisanih sedativa u našoj zemlji visok i da se povećao usled pandemije koronavirusa, ali da je znatno niži u odnosu na ranije godine.

Neracionalna upotreba koja izaziva štetne posledice, po rečima farmaceuta česta je zbog neobaveštenosti pacijenta. Zbog jakog sedativnog dejstva opasni su pri vožnji i ukoliko se konzimiraju sa drugim lekovima. Doze ne smeju biti veće od propisanih, a nije ni preporučljivo uzimati ih duže nego što je predviđeno terapijom. Nepoštovanje saveta lekara po rečima Jelene Pavlović, specijaliste farmacije, izaziva psihičku i fizičku zavisnost kao i druge neželjene posledice.

Odvikavanje mora biti postepeno i pod nadzorom lekara. Nagli prestanak može izazvati simptome kao što su nesanica, nervoza i razdražjivost. Moguća je pojava i anksioznosti, paničnih napada, mučnine, pojačanog rada srca i znojenja.

Najčešće propisivani i izdavani lekovi za smirenje su iz grupe derivata benzodiazepina, kao što su bromazepam i lorazepam.

Ostale vesti iz ove kategorije