RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Temperature tropske – lekari savetuju oprez

Nikola Bulatović | 22. jun 2021. | 11:18 | Zdravstvo

Temperature tropske – lekari savetuju oprez
 

Iako je leto zvanično počelo tek juče, poslednjih dana temperature su kao u tropskim krajevima. Živa u termometru u našem gradu dostigla je rekordnih 37 stepeni, dok narednih dana metorolozi najavljuju čak 39. Toplota smeta skoro svima, a sugrađani sa kojima smo razgovarali pronalaze razne načine da se rashlade.

Visoke temperature najviše ugrožavaju kardio-vaskularne bolesnike, a lekari savetuju da dok traju vrućine građani treba da promene navike. Preporuke su da se ne izlaže suncu, da se unosi više tečnosti, ali i da se obrati pažnja na oblačenje i ishranu.

Glavobolja, povišena temperatura, malaksalost i  vrtoglavica simptomi su sunčanice a pored nje izloženost toploti može izazvati toplotnu iscrpljenost, koja se manifestuje znojenjem, grčevima u mišićima, glavoboljom i povraćanjem, a može doći i do gubitka svesti. Najteži oblik tegoba je toplotni udar, pojašnjava naša sagovornica.

Olakšanje možemo da očekujemo tek za vikend, za kada meteorolozi najavlju pad temperatura, ali ne drastičan – i dalje će biti nešto iznad 30 stepeni.

Ostale vesti iz ove kategorije