RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Najveći ekološki problem treba da postane najveće - brdo

Marijana Tolimir | 29. jul 2021. | 10:33 | Društvo

Najveći ekološki problem treba da postane najveće - brdo

Od najvećeg ekološkog problema Subotice, nesanitarna Gradska deponija „Aleksandrovačka bara“ u narednim godinama trebalo bi da postane najveće i najviše brdo u gradu. Tako su odlučile gradske vlasti – od ponuđena tri idejna rešenja za rekultivaciju i sanaciju smetlišta, nadležni su se opredelili za najjeftiniju i najlakše izvodljivu varijantu, koja podrazumeva konzerviranje smeća uz mere zaštite životne sredine. Idejni projekat trenutno se nalazi u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine koje treba da da saglasnost, nakon čega lokalna samouprava ima rok od dve godine da započne radove.

Kako objašnjavaju u JKP „Čistoća i zelenilo“ ova opcija za sanaciju je najrealnija i najpogodnija za Suboticu i očekuju da se realizuje u narednih par godina. Koštaće oko pet miliona evra, a po planu projekat treba da finansira Grad.

Da je moguće da planina smeća postane brdo pogodno za različite aktivnosti, nadležni su se uverili u susednoj Mađarskoj, gde su je veoma slična deponija samo manjeg obima, sanirana upravo po ovom modelu.

Ipak, cela priča oko zatvaranja i sanacije nesanitarne deponije direktno zavisi od početka rada regionalnog sistema upravljanja otpadom, koji je i dalje u probnom radu. Osim toga, JKP „Čistoća i zelenilo“ potrebna su dodatna vozila, kao i zaposleni, jer za sada dnevno na Regionalnu deponiju odvoze svega tri ture, dok ostatak i dalje završava na lokaciji Aleksandovačke bare. Procenjuje se da se ovde za više od 40 godina deponovanja otpada nagomilalo preko dva miliona tona, dok je nadmoraska visina dostigla 125 metara.

Ostale vesti iz ove kategorije