RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Matija Bećković počasni građanin – odlučeno na Skupštini grada

Marijana Tolimir | 11. jul 2016. | 14:16 | Politika

Matija Bećković počasni građanin – odlučeno na Skupštini grada

Zvanje Počasni građanin za ovu godinu dodeljeno je Matiji Bećkoviću – odlučili su odbornici većinom glasova na 3. sednici Skupštine grada. To je ujedno tačka dnevnog reda koja je izazvala najdužu polemiku pozicije i opozicije, a osim toga odbornici su na današnjoj sednici odlučivali i o dodeli priznanja Pro urbe, završnom računu Grada, planovima Generalne regulacije za nekoliko mesnih zajednica, imenovanju direktora ZOO vrta, ali i prihvatanju Građanske inicijative.

Sa 42 glasa za, 13 protiv i 2 uzdržana, odbornici Skupštine grada odlučili su da titulu Počasnog građanina ove godine ponese književnik i akademik Matija Bećković. Deo opozicije bio je protiv ovakve odluke insistirajući na tome da nisu ispoštovani formalni kriterijumi propisani pravilnikom – naime, Bećković nije rođen u Subotici, već u Senti. Interesantno je da je  među onima koji su kritikovali ovakvu odluku bio upravo predsednik Komisije za dodelu zvanja i priznanja – Tomislav Žigmanov.

S druge strane, pozicija je stava da je Matija Bećković neko ko je najviše zasluužio da bude Počasni građanin, te za njegov izbor nije bilo presudno da li je rođen ili je živeo u ovom gradu, već koliko je svojim stvaraštvom doprineo afirmaciji ne samo Subotice, već i cele Srbije.

Na trećoj sednici Skupštine grada i to kao poslednja tačka dnevnog reda našao se i Zaključak o prihvatanju Građanske inicijative. Podsećamo da je reč o inicijativi koju je potpisalo više od 15.000 Subotičana sa zahtevom da se donese nova Odluka o sahranjivanju i grobljima. Iako je Građanska inicijativa usvojena, amandman koji je podnela odbornička grupa „Pokret za građansku Suboticu“- nije.

Odbornici Skupštine grada danas su glasali i o dodeli priznja Pro urbe koje su ove godine poneli Živorad Đurić, Kata Dulić i Livia Biro. Većinom glasova na danjašnjoj sednici Petar Savić je imenovan za direktora ZOO vrta Palić, a usvojeni su i izvestaji o radu Gradskog pravobranilaštva, kao i godišnji izveštaj Zaštitnika građana.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije