RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Jubilej Opšte bolnice u znaku pandemije

Marijana Tolimir | 1. oktobar 2021. | 12:02 | Zdravstvo

Jubilej Opšte bolnice u znaku pandemije

Ovogodišnji veliki jubilej – 180 godina od osnivanja, Opšta bolnica dočekala je u uslovima pandemije. Na lečenju se trenutno nalazi 75 pacijenata, od kojih je čak 12 u jedinici intenzivne nege. Pored crvene zone, bolnica je sve vreme radila i u zelenoj, a  kako najavljuju iz rukovodstva bolnice, tako će biti i ubuduće – svi non-kovid pacijenti će biti zbrinuti.

Od prvog kovid pacijenta pa sve do danas, u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u okrugu lečeno je više od 3500 pacijenata,  od kojih je oko 300 zahtevalo intenzivnu negu. Urađeno je 14.000 briseva na kovid, 5000 skenera i tom ogromnom poslu tu nije kraj – spisak je mogo duži. Među mladim lekarima specijalizantima koji je od prvog dana u crvenoj zoni je i Dušan Novčić, koji ističe da kada se pre pet godina zaposlio nije mogao ni da nasluti da će se sa kolegama naći u prvim borbenim redovima protiv medicini do tada nepoznatog neprijatelja.

Uz ogroman posao u zbrinjavanju kovid pacijanata, Opšta bolnica nije ni jednog momenta prestala da radi u zelenoj zoni – tokom pandemije rođeno je 1800 beba, urađeno je 500 koronarnih intervencija i više od 9000 operativnih zahvata, poručio je direktor ustanove dr Slobodan Puškar.

Čestitatujući jubilej zaposlenima u Opštoj bolnici, iz lokalne samouprave  su pozvali građane da se vakcinišu kako bi se pandemija zaustavila.

Zamenica pokrajinskog sekretar za zdravstvo, dr Olivera Ivanov, naglasila je da je pokrajina u proteklih pet godina uložila više od 300 miliona dinara u opremanje bolnice, a da još veča ulaganja tek slede, kada se smiri epidemija.

Prva bolnica u Subotici osnovana je na današnji dan 1841, a savremna zgrada izgrađena je pre tačno 50, 1971. godine.

Osmrtnicama
Ostale vesti iz ove kategorije