RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Cena svinjskog mesa skočila za više od 50%

Bojan Nikolić | 1. avgust 2016. | 14:31 | Poljoprivreda

Cena svinjskog mesa skočila za više od 50%

Krajem jula cena tovljenih svinja po kilogramu porasla je za više od 50%. Zbog smanjenja proizvodnje tovljenika, cena je sa 120 dinara  skočila na oko 200 dinara, što će se odraziti i na cenu svežeg mesa u mesarama.

Od prošle godine, cena svinjskih tovljenika stagnirala je oko 120 dinara, što je bilo ne prihvatljivo za male proizvođače kod kojih se beleži pad proizvodnje. To je izazvalo skok cena u mesarama, pa je npr. sadašnja cena svinjskog buta skočila sa oko 350 dinara na oko 590 dinara. Građani su neprijatno iznenađeni novonastalom situacijom i ističu da će aktuelne cene dodatno umanjiti kupovnu moć. Prema zvaničnim istraživanjima, svaki stanovnik Srbije godišnje prosečno pojede 56kg svinjetine.

Država prati situaciju sa skokom cene tovljenih svinja i planira da iz svojih robnih rezervi interveniše plasiranjem 37000 tovljenika na tržište, kako bi zaustavila daljni rast cene. Pored svinja iz državnih robnih rezervi, na tržištu za očekivati je i pojavljivanje novih tovljenika, lošijeg kvaliteta koji bi mogli da pokrenu obaranje aktuelnih cena.

Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica: „U ovakvom vremenu, kada dolazi do naglog povećanja cena, naš poljoprivrednik, koji je i pomalo zaboravljen u stočarstvu, može da počne sa tovljenjem svinja i tada napravi veliki problem konstantnim proizvođačima. U veoma kratkom periodu poljoprivrednik dolazi do hiper produkcije svinja koja rezultira proizvodnjom nedovoljno kvalitetnih proizoda i blagim obaranjem cene.“

Idealna cena svinjskog mesa na tržištu, kretala bi se oko 160 dinara i bila bi odgovarajuća i proizvođačima i potrošačima. Kako bi se postigla ova tržišna cena, neophodno je da se aktuelna situacija u proizvodnji i uvozu izmeni.

Ivan Vojnić Tunić, sekretar RPK Subotica: „ Pod broj jedan je bitno da se Srbija pojavi na svetskom tržištu prodaje svinja i proizvoda od svinjskog mesta, a da bi to uspela mora se prekinuti sa vakcinacijom od svinjeske kuge. Drugi uslov je da se obezbedi kvalitetan rasni sastav, koji je profitabilniji i koji će imati veću tržišnost. Treći uslov je uvođenje veće kontrole vancarinskog uvoza. Mora se maksimalno posvetiti uvođenju mikrouslova za proizvodnju, kako bi se onemogućilo svakome da bude proizvođač a da nije zadovoljio osnovne uslove. Sve ovo bi kroz jedan period dalo rezultate u uspostavljanju jedne proizvodnje koja bi imala svoj plasman i van granica države i koja bi stvorila kvalitetnu bazu u prodaji konzumnog mesa za naše građane.“

Ni uvoz svinjskog mesa iz zemalja Evropske Unije ne bi oborio aktuelnu cenu,  jer je i tamo zabeležen rast. Na primer u Mađarskoj  je donedavno cena svinjskog mesa iznosila je 0,96e a danas je preko 1,40 evra.

Stočarstvo u Srbiji je i dalje u velikoj krizi. Poslednje dve decenije, stočni fond opada do 4% godišnje, a broj tovljenika smanjen je za 600.000.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije