RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Azijska voćna mušica primećena u zasadima u okolini Subotice

Bojan Nikolić | 27. septembar 2016. | 13:02 | Poljoprivreda

Azijska voćna mušica primećena u zasadima u okolini Subotice

Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe, redovnim monitoringom terena, primetili su kod jagodičastog voća pojavu azijske voćne mušice (Drosophila Suzukii). Nova štetočina pojavila se u evropskim zemljama 2009. godine, a od prošle godine i kod nas.

Azijska voćna mušica, za razliku od obične vinske mušice, napada zdrave plodove. Ženka ove vrste ima čvrstu testerastu legalicu sa kojom lako zaseca potkožicu ploda i ubacuje jaja, koja se nakon embrionalnog razvoja, hrane unutrašnjim delom voća. Na taj način plodovi brzo propadaju i trule, a i nisu upotrebljivi za konzumaciju i industrijsku preradu, pa vlasnici zasada trpe veliku štetu. Voćne vrste koje su najčešće napadnute a ujedno i najosetljivije u vreme zrenja su jagoda, malina, kupina, smokva, trešnja, višnja, breskva, šljiva i vinova loza. U cilju kontrole populacije ove štetočine, stručnjaci su proizvođačima bobičastog, koštičavog voća kao i vinove loze namenili korisne savete.

Nikola Ostrogonac, PSS Subotica: „Dodatno suzbijanje, odnosno kontrolisanje ove štetočine ne  radi se u periodu u kojem je ograničena upotreba pesticida odnosno, zbog karence, ne prska se u periodu zrenja voća. Ono što proizvođači mogu da preuzmu jeste kontrolisanje brojnosti ove štetočine, postavljanjem lovnih klopki koje se mogu napraviti same od plastičnih flaša. U flašu je potrebno ubušiti nekoliko otvora za ulaz mušice, a u flašu je poželjno sipati sirće kao atroktant pa potom crno vino i nekoliko kapi deterdženta. Klopku je potrebno staviti u krošnju na visinu od 1,8 do 2 metra i svakih 7 dana je poželjno prazniti klopke. Ulovljenu štetočinu stavite u rastvor 96% etanola i proslediti najbližem regionalnom centru Poljoprivredne stručne službe radi daljneg utvrđivanja vrste.“

Azijska voćna mušica ima sposobnost da se razvija na temperaturama koje se kreću od najnižih do najviših,  a može da razvije i  do 15 generacija godišnje. S obzirom na veliku rasprostranjenost  i brzo razmnožavanje, predstavljaće ozbiljan problem za proizvođače u budućnosti.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije