RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

U toku berba kukuruza, poljoprivrednike brine cena

Bojan Nikolić | 5. oktobar 2016. | 14:08 | Poljoprivreda

U toku berba kukuruza, poljoprivrednike brine cena

U ataru Subotice, u toku je berba kukuruza. Berba ranih hibrida počela je tokom septembra, i do sada je obrano oko 25 odsto površine pod ovom kulturom, koja je proletos zasejana na 38.000 hektara.

Prinosi kukuruza, sa do sada obranih oko  10.000 hektara su na nivou očekivanih. Vremenski uslovi su pogodovali pravilnom razvoju stabiljke i zrna, što bi moglo doneti visoke prinose poljoprivrednicima koji su primenili potpunu agrotehniku.

Neven Orčić, PSS Subotica: Berba je u punom jeku, i do sada je kukuruz ubran na oko 10.000 ha. Prinosi su vrlo dobri i kreću se u proseku između 9,5 do 10 tona sirovog zrna. Vlage su trenutno dosta velike, kod ranih hibrida su 18% a kod kasnijih hibrida je zastupljena sa 20%“

Na teritoriji grada Subotice, jedan deo zemljoradnika poseduje svoje skladišne kapacitete u vidu malih silosa, podnih skladišta i čardaka, u koje smeštaju obrani kukuruz. Međutim, pojedini poljoprivrednici, koji imanju manjak smeštajnih kapaciteta, zbog  lagerovanja i sušenja određenog dela roda kukuruza, odlučuju se na zakup skladišnog prostora.

Josip Anišić, ZZ Salaš 024: „Cene sušenja i lagerovanja su trenutno dosta visoke s obzirom da je cena kukuruza dosta niska. Pošto je energija skupa, cena je viša u odnosu na prethodnu godinu. Za svaki procenat vlage skida se 1% na vodu, a 2 % na sušenje zrna. Kada neko npr. donese kukuruz sa 20% vlage, ispadne da dobije 78 do 81 kg suvog zrna kukuruza u zavisnosti od otkupljivača. ZZ Salaš sarađuje sa 8 organizatora otkupa koji diktiraju uslove.“

Najveća briga za poljoprivrednike je otkupna cena. Trenutna cena kukuruza na tržištu, u zavisnosti od količine vlage u zrnu, kreće se između 13 i 15 dinara. To je niža cena u odnosu na onu koja je bila aktuelna na početku berbe, a iznosila je 17 dinara.

Josip Anišić, ZZ Salaš 024: „Ta cena je sa PDVom i trenutno je otkupna cena. Na berzi su te cene oko 14,5 dinara za suvo zrno, jer postoje troškovi manipulacije otkupa, troškovi provizije za zadruge i otkupljivače. Primera radi ako je  kukuruz sa 20%, cena izađe oko 12 dinara. Dakle prvo se svede vlaga na suvo zrno i onda se pomnoži fiksna cena i za toliko se umanji za otkup.“

S obzirom na aktuelnu situaciju sa kretanjem cena ovogodišnjeg roda na tržištu, poljoprivrednici koji su primorani da odmah prodaju rod, ne mogu biti zadovoljni. Oni koji imaju uslove za skladištenje zrna na suvom tokom zime i proleća, mogu očekivati veću cenu otkupa koja  im donosi veću dobit.

Jedan deo ovogodišnjeg roda namenjen je za izvoz u zemlje regiona, što je standardna praksa, a sa druge strane, ne očekuje se intervencija državnih robih rezervi u vidu otkupa, jer su svi kapaciteti već popunjeni  zrnom iz prethodnih berbi. U prilog proizvođačima ne ide ni činjenica da je kukuruz slabo primenjen u procesu prerađivačke industrije, kao ni stanje  stočnog  fonda.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije