RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

BNS doneo odluku o upućivanju inicijative Skupštini AP Vojvodine

Bojan Nikolić | 12. oktobar 2016. | 14:15 | Politika

BNS doneo odluku o upućivanju inicijative Skupštini AP Vojvodine

Na 13. sednici Nacionalnog saveta Bunjevaca, doneta je jednoglasna odluka o upućivanju inicijative Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, o donošenju zaključka kojim će se dokument iz 1945. godine kojim se naređuje da se svi Bunjevci imaju smatrati Hrvatima bez obzira na lično izjašnjenje, proglasiti aktom nasilne asimilacije i aktom protiv ljudskih prava.

Dokument koji je donet na kraju Drugog svetskog rata je svojevrsni istorijski presedan koji je ostavio velike posledice na pripadnike bunjevačkog nacionalnog korpusa. Prema zvaničnim podacima iz 1918. godine, oko 100.000 stanovnika tadašnje Kraljevine izjašnjavali su  se kao Bunjevci, da bi nepun vek kasnije, taj broj bio smanjen na 16.706.

dr Suzana Kujundžić Ostojić, predsednica BNS: „Iskreno se nadam da će ovaj saziv Skupštine AP Vojvodine za ovu našu inicijativu imati mnogo više razumevanja u odnosu na ranije inicijative, da će ova istorijska nepravda biti ispravljena, za razliku od posledica koje se ne mogu ispraviti. Nadam se da će Bunjevcima biti mnogo lakše nego što je to bilo pre.“

Ova inicijativa, nije prva koju je podnelo rukovodstvo Bunjevačkog nacionalnog saveta. I tokom 2005. i 2006. godine, podnošene su inicijative o ovom pitanju, ali tadašnje vlasti nisu imale razumevanja za njih.  

Nikola Babić, potpredsednik BNS: „Veliko je pitanje i odgovor koji mi i danas nemamo, i sa pravom smo često puta pitani zašto je prošlo punih 58 godina dok ovaj dokument nije ugledao svetlost dana. Tokom tih godina, mnogi Bunjevci su u svoja lična dokumenta morali da se upišu kao Hrvati. To je jedno nasilje nad jednim narodom, da se jedan identitet koji je kroz istoriju čuvan naprasno izgubi.“

Inicijativa je pitanje svih Bunjevaca na teritoriji Republike Srbije. Stoga je za Bunjevački nacionalni savet bitno, da normativni organ vlasti AP Vojvodine, odnosno Skupština, donese zaključak kao odgovor na akt glavnog Narodnooslobodilačkog odbora koji je 1945. godine bio organ ekvivalentan današnjoj Skupštini AP.

Mirko Bajić, predsednik IO BNS: „Mi u suštini ne tražimo da Skupština AP Vojvodine donese odluku o stavljanju van snage tog akta u tom pravnom tumačenju, jer taj akt ne važi od momenta raspada bivše SFRJ. Danas u Republici Srbiji, taj akt ne važi jer nije konstatovan. Međutim ostale su posledice ne samo u pogledu broja Bunjevaca, već i u pokušaju da se Bunjevcima osporava pravo na lično izjašnjenje, organizovanje u skladu sa zakonom o Nacionalnim savetima i nacionalnim manjinama u Srbiji.“

Značaj donošenja zaključka za Bunjevce je velik, ali bi imao i širi okvir, jer bi se otklonile sve insinuacije o statusu ove autohtone nacionalne manjine u Srbiji, kažu u Bunjevačkom nacionalnom savetu.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije