RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Gradilište se ne može zameniti učionicom

Marijana Tolimir | 8. novembar 2016. | 12:44 | Društvo

Gradilište se ne može zameniti učionicom

Bez saradnje sa kompanijama nema školovanja – ocenjeno je danas na sastanku sa direktorima kompanija iz oblasti građevinarstva koji je organizovan na inicijativu direktora Politehničke škole u Regionalnoj privrednoj komori.

Gradilište se ne može zameniti učionicom, smatraju oni koji obrazuju buduće kadrove za ovu struku. Stoga je neophodan dogovor sa privrednicma, odnosno oni treba da kažu koji su im profili potrebni. Iako jedna od prioritetnih grana, struktura profila u građevinarstvu nije se menjala još 1993. godine, a osim toga u ovoj oblasti često rade priučeni radnici, zbog čega nastaju brojni problemi.

Niz je problema kada je građevinska operativu u pitanju, smatra direktor Politehničke škole, Iso Planić, budući da teško mogu da planiraju šta će raditi za pet, šest godina kada đaci budu spremni za tržište rada. Ali baš zato, dodaje Planić, neophodno je razgovarati.

Jedan od glavnih izazova pred kojima se Politehnička škola nalazi kada pravi plan upisa za narednu školsku godinu, jeste kako prilagoditi strukturu upisa željama dece i roditelja s jedne, i potrebama privrede s druge strane. Upravo zbog toga, sastanku u Regionalnoj privrednoj komori osim građevinske operative, prisustvovali su i predstavnici ministarstva i lokalne samouprave.

Ostale vesti iz ove kategorije