RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Otvorena II Međunarodna izložba Ex Libris

Karolina Bašić | 20. novembar 2016. | 11:57 | Kultura

Otvorena II Međunarodna izložba Ex Libris

Protekle subote, otvorena je II Međunarodna izložba Ex Libris u Galeriji Otvorenog univerziteta, na kojoj je svoje radove izložilo oko 60 umetnika iz Turske, Bugarske, Mađarske, Rumunije, Argentine, Srbije i drugih zemalja.  

Ex Libris je jedna vrsta male grafike koja je u vezi sa tradicionalnom tehnikom grafičkog izražavanja, što znači da svaki rad treba otisnuti. Na izložbi su bile zastupljene skoro sve grafičke tehnike.

Đerđ Boroš, likovni pedagod i grafičar: „Želim na neki način da se povezujemo u grafičkom izražavanju, da vidimo stanje grafike u celom svetu. Sve ove grafike, bilo da su rađene u velikom ili malom formatu, predstavljaju odraz kvaliteta grafike izražavanja. Pored klasične grafike: linorez, bakrorez, bakropis, litografija i mešane tehnike, zastupljena je i kompjuterska umetnost.“

Izložba je imala dve teme, od kojih je jedna bila slobodna, a druga je bila iz oblasti antičke mitologije. Jedan od radova koji je izazvao pažnju posetilaca je rad naše sugrađanke Ivone Medić.

Ivona Medić, student Akademije klasičnog slikarstva: „Pošto je ovo mitološka tematika, to bi trebalo da predstavlja ženski akt koji je kroz istoriju umetnosti uvek bio glavni motiv u mitologiji.“

Izložba će biti postavljena narednih deset dana na Otvorenom univerzitetu, nakon čega će biti premeštena u Bačku Topolu, Adu i u biblioteku na Paliću.

Ostale vesti iz ove kategorije