RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu

Redakcija TV Subotica | 24. novembar 2016. | 15:47 | Politika

Otvoreno pismo Tomislavu Žigmanovu

 

Poštovani gospodine Žigmanov,

s obzirom na otvoreno pismo kojim ste se obratili predsedniku SNS  i premijeru gospodinu Vučiću, primorani smo da Vam  u ime odbornika SNS u  Skupštini Subotice, svedoka događaja koji ste označili kao povod Vašeg obraćanja, i u ime GO SNS-a u Subotici, javno odgovorimo.

Na jučerašnjoj sednici Skupštine grada nije se desio „nemio događaj“ u kojem ste, kako ste naveli u pismu, Vi kao odbornik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, bili izloženi napadima odbornika Srpske napredne stranke. O tome nedvosmisleno svedoči tonski zapis jučerašnjeg zasedanja Skupštine, a u to se mogla uveriti javnost Subotice prilikom direktnog prenosa skupštinske sednice.   

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici Vi ste, gospodine, na nedopustiv način kao i svaki put do sada, zlupotrebili skupštinsku govornicu i u vašem već prepoznatljivom maniru dozvolili sebi pravo da sve što se ne poklapa sa Vašim stavovima, bude okarakterisano, sa Vaše strane, kao „nacionalističko“ i kao „pokušaj ugrožavanja Hrvata“.

Nije Vas zadovoljilo to što ste u pismu izneli gomilu najobičnijih neistina, već ste ih proglasili pretnjama „kakve Hrvati u Vojvodini davno nisu doživeli“. Nedostojno za poslanika, stranačkog prvaka.  

Kada je u pitanju Vaše pominjanje Srba u Hrvatskoj, zašto ne podsetiti, gospodine Žigmanov, da Vaša matica i dalje nije primenila svoju međunarodnu obavezu da obezbedi srpskoj nacionalnoj manjini da slobodno, u službenoj upotrebi, koristi svoje pismo, ćirilicu, kao što to imaju pravo Hrvati na celoj teritoriji AP Vojvodine? Treba li Vas podsetiti da je pre samo 26 godina na teritoriji današnje Hrvatske broj Srba bio toliki da su činili 24% od ukupnog broja stanovnika, a da ih je danas svega 4%?

Treba li Vas podsećati da, sa druge strane, pripadnici vaše nacionalne zajednice na teritoriji republike Srbije sa svega nekoliko đaka mogu da otvore odeljenje na svom maternjem jeziku? Da iz gradskog budžeta izdvajamo milionske svote novca kako bi obezbedili vanlinijske autobuse koji prevoze nekolicinu dece koja se školuju na hrvatskom jeziku od kuće do škole? U čemu je ta “ugroženost kakvu Hrvati odavno nisu doživeli”, kako rekoste na jučerašnjoj sednici? Gde bismo stigli kada bi i Srbija  nekome negirala pravo na slobodno nacionalno određivanje kao sto to vi, gospodine Zigmanov, negirate Bunjevcima?

Rešavanje zajedničkih problema i napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima traži političare koji su istinski tome posvećeni, na razini koja ne prepoznaje licemerje i frustracije. Svi znaju da ste, gospodine Žigmanov, vi u svojoj karijeri "sveprisutni državni službenik", kao direktor Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, član Upravnog odbora nedeljnika "Hrvatska reč", potpredsednik Saveta Vlade Hrvatske za Hrvate van Hrvatske, član svih organizacija i tela sa hrvatskim predznakom koje se finansiraju iz javnih budžeta Srbije, itd.

„Povišenog tona, iznesenih pretnji i nasrtaja na slobodu govora“ od strane članova SNS-a na jučerašnjoj skupštinskoj sednici nije bilo, i to i Vi znate, kao i javnost Subotice. Slobodni smo da Vam kažemo da SNS neće dozvoliti da je ni na koji način optužujete za, kako rekoste, „program političkog kastratizma“, a vaša konstatacija da „kadrovska politika koju SNS vodi sliči situaciji za vreme Informbiroa“ izrečena u istom danu kada ste se obratili pismom stranačkom lideru tog istog SNS-a tražeći zaštitu od njega, dovoljno govori o vama i stepenu Vašeg licemerja.

Pogled na stolicu u zdanju Narodne skupštine, gospodine Žigmanov, očigledno Vam je zamaglio pogled na lokalni parlament i vaš postizborni angažman u njemu. Imajte sada to dostojanstvo o kojem ste govorili i nemojte sada vaš izborni neuspeh  u vašim medijskim nastupima nazivati „slučajem drastične isključenosti Hrvata iz struktura mjesnih vlasti u Subotici“.

"Treba imati dostojanstvo, ne nuditi se svima na političkoj sceni. Treba imati u vidu da kada su došli predstavnici SNS, došlo je do derogiranja nekih prava, napetosti između Republike Srbije i Hrvatske, to se negativno reflektuje na naša prava i položaj. Videli smo da bi u datom političkom trenutku platforma DS nama osigurala neku vrstu perspektive", govorili ste pre izbora, gospodine Žigmanov, a onda ste na izborima platili ceh za svoje političke odluke u vreme predizbornog koalicionog delovanja. Imajte sada to dostojanstvo da platite cenu svojih pogrešnih političkih poteza, a da pritom ne uvlačite u sukob sve pripadnike hrvatske nacionalnu zajednicu sa kojom na lokalnom nivou SNS teži da gradi dobre odnose.


S poštovanjem

Bogdan Laban,
predsednik SNS-a u Subotici

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije