RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Završena „Etno nedelja“ u OŠ „Đuro Salaj“

Aleksandra Orlić | 4. decembar 2016. | 13:31 | Kultura

Završena „Etno nedelja“ u OŠ „Đuro Salaj“

U Osnovnoj  školi „Đuro Salaj“, u petak je održana završna manifestacija povodom obeležavanja „Etno nedelje“. Pored bogatog kulturno-umetničkog programa, predstavljen je i Rečnik najčešće korišćenih termina u školi na četiri jezika, uz degustaciju  tradicionalnih  gastronomskih specijaliteta.

Protekla nedelja u  OŠ „Đuro Salaj“ bila je posvećena negovanju kulture, jezika i kulturnog nasleđa naroda koji žive na ovim prostorima. Sada već tradicionalna manifestacija, u okviru koje su predstavljene srpska, mađarska, bunjevačka i romska kultura,ove godine obeležavala se pod sloganom „Bogatstvo različitosti“. Svakog dana u nedelji učenici su priredbama, kvizovima, radionicama i izložbama predstavili po jednu zajednicu i upoznali svoje drugare sa svim onim obeležjima koje ih odlikuju.

Mimica Andrić, direktorka OŠ „Đuro Salaj“: „Bogatstvo različitosti je upravo u tome da negujemo sve što imamo i nosimo, da podjednako poštujemo tuđu i našu tradiciju. Poštujući druge i nas će poštovati, što je suština i sve ono što mi u školi kroz različite aktivnosti prenosimo na decu, u čemu nam roditelji mnogo pomažu i bez kojih ne bismo mogli da realizujemo ovu manifestaciju na način na koji smo to učinili ove godine.“

Na svečanoj manifestaciji, kojom je u petak zatvorena „Etno nedelja“, mogle su se videti narodne nošnje, tradicionalni plesovi i igre, kulinarska umeća majki i baki. Posetioci su dobili i Rečnik školskih reči i izraza, štampan na četiri jezika, srpskom, mađarskom, bunjevačkom i romskom u kom se mogu pronaći pojmovi kao što je tolerancija, različitost, interkulturalnosti, multikulturalnost ili duh zajedništva, koji je nastao u okviru ovog projekta u cilju podsećanja na činjenicu koliko smo svi jedinstveni a opet isti.

Ostale vesti iz ove kategorije