RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Politika

Slučaj „Korhec“ potresa Mađarski pokret

Marijana Tolimir | 8. decembar 2016. | 14:26 | Politika

Slučaj „Korhec“ potresa Mađarski pokret

Povodom kandidovanja dr Tamaša Korheca, jednog od osnivača Mađarskog pokreta, za sudiju Ustavnog suda, Pokret je danas održao konferenciju za medije na kojoj je pozvao Korheca da povuče kandidaturu, kao i da podnese ostavku na sve funkcije u Pokretu.  Korheca je kandidovala poslanička  grupa Saveza vojvođanskih Mađara u republičkom parlamentu.

Slučaj „Korhec“ ozbiljno je potresao mađarsku zajednicu kada je u javnosti objavljena vest da je jedan od osnivača i kopredsednik Mađarskog pokreta predložen za sudiju Ustavnog suda i da je on tu kandidaturu  - prihvatio. Ne bi tu bilo ništa čudno, da dr Korheca nije predložio upravo ljuti politički protivnik – Savez vojvođanskih Mađara. Za druge lidere Pokreta, ovakav slučaj je bez presedana. Kako je Maglai izjavio, Korhec ih nije ni obavestio, niti konsultovao u vezi s kandidaturom i time doveo članove, ali i glasače pred svršen čin.

Zbog novonastale situacije, Upravni organ Mađarskog pokreta je jednoglasno  usvojio dve odluke:

„Predlažemo dr Tamašu Korhecu da povuče svoju kandidaturu za izbor za sudiju Ustavnog suda, jer je to jedini način da sačuva svoj lični integritet i ugled Mađarskog pokreta. Pozivamo ga i da da ostavku na sve funkcije na koje je izabran unutar Mađarskog pokreta, kao i sa funkcija koje se mogu dovesti u vezu s ovom organizacijom. Izjavljujemo ujedno i da izjave i celokupnu javnu komunikaciju SVM u vezi s ovim slučaajem smatramo duboko licemernim i populističkim,“ naveo je Jene Maglai.

Podsećamo da je Mađarski pokret osnovan kao civilna organizacija, ali i kako je tada nazvan „alternativa SVM-u“. U prvim redovima bili su Tamaš Korhec, Laslo Varga i Jene Maglai. Iako civilna organizacija, Pokret je ubrzo krenuo u ostvarivanje političkih ciljeva – trčao je izbornu trku i osvojio dva poslanička mesta u pokrajinskom parlamentu. Da li svojevrsno „obezglavljivanje“ Mađarskog pokreta, koji se sam odriče jednog od svojih osnivača, znači i početak njegovog kraja?

Ostale vesti iz ove kategorije