RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Šta to beše trinaesta plata?

Marijana Tolimir | 12. decembar 2016. | 13:57 | Privreda

Šta to beše trinaesta plata?

Iako je za većinu zaposlenih trinaesta plata samo pusti san, situacija se u poslednjih nekoliko godina poboljšava i sve više firmi isplaćuje ovaj vid nagrade, kažu nam u Samostalnom sindikatu Subotica. Prema njihovim podacima, od većih firmi i preduzeća u kojima imaju organizovan sindikat, oko 20 odsto isplatiće svojim zaposlenima trinaestu platu.

Trinaesta plata stizala je na kraju godine kao nagrada za dobro poslovanje preduzeća, ali i dodatni prihod radnicima pred praznike. I dok stariji sugrađani pamte trinaestu platu i rado je se sećaju, za one nešto mlađe ova vrsta prihoda uglavnom je misaona imenica.

„Radnici bi trebalo da primaju trinaestu platu, jer su mesečna primanja veoma mala, pa da se poboljša standard. Ja sam je nekad primao, kada je firma bolje stajala,“ kaže jedan stariji sugrađanin, dok jedna zaposlena Subotičanka na pitanje da li očekuje trinaestu platu, kaže: „ U zdravstvu je neće biti sigurno. Dobili smo je samo jednom pre pet, šest godina.“

Isplata trinaeste plate gest je poslodavca koji doprinosi da radnici cene to preduzeće, tako da je dobro i za samo preduzeće, a korist naravno, ima i taj zaposleni, smatra Milan Popović, predsednik Saveza samostalnog sindikata u Subotici. On dodaje da je sve više firmi koje isplaćuju ovaj vid stimulacije, najviše u sektoru proizvodnje kao i u IT sektoru, te da je je povratak trinaeste plate itekako izvestan.

„Mislim da postepeno dolazi vreme da će i kod nas biti sve više preduzeća koja će se ugledati na ona koja već isplaćuju, da isplaćuju tu trinaestu platu. Da li će to biti cela plata ili pola plate ili možda trećina, ali opet važno je da neka vrsta stimulacije postoji, kao i korektan odnos prema tim radnicima. Verujem da će taj trend da se nastavi, pogotovo ako gledamo Suboticu i ovaj region, zbog odlaska mlade, školovane radne snage. Da bi se oni zadržali, mislim da će se morati povećavati plata i da će se isplaćivati i trinaesta, a nadamo se da ćemo možda jednog dana doći i do te četvrnaeste plate,“ optimističan je Popović.

I dok se kod nas trinaesta plata uglavnom dovodi u vezu s bivšom državom i socijalističkom privredom, ova vrsta naknade zapravo potiče iz kapitalizma. U zapadnoj Evropi trinaesta plata isplaćuje se polovinom godine, jer mnoge kompanije isplaćuju i četrnaestu, u mesecu decembru.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije