RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Naselje Palić uskoro dobija kanalizaciju

Marijana Tolimir | 27. decembar 2016. | 14:22 | Društvo

Naselje Palić uskoro dobija kanalizaciju

Naselje Palić uskoro treba da dobije kanalizacionu mrežu i to zahvaljujući projektu nemačke KFW banke za sanaciju jezera Palić i Ludaš. Ipak, da bi ova razvojna banka finansirala jedan ovakav projekat, zahtev je da stanovnici ovog naselja potpišu izjave da će se priključiti na mrežu. Zbog toga je sinoć na Velikoj terasi organizovan zbor građana MZ „Palić“ kako bi se predstvaile mogućnosti, ali i prednosti priključenja na kanalizacionu mrežu.

Čak 6,5 miliona evra nemačka KFW banka bespovratno daje Subotici za sanaciju jezera Palić i Ludaš. Više od polovine tog iznosa namenjeno je za izgradnju kanalizacione mreže i potisnog voda za neselje Palić, kako bi se isključilo zagađenje jezera koje potiče od otpadnih voda iz domaćinstava. Preduslov banke je da budući korisnici potpišu izjavu da će se priključiti, i to njih 700. „Vodovod i kanalizacija“ nudi povoljne uslove za priključenje – 27.000 dinara na 24 rate, ili 20 odsto popusta za plaćanje u celosti.

Procena je da u MZ „Palić“ oko 1400 domaćinstava nema kanalizaciju, a da će sa izgradnjom mreže čak oko 1000 dobiti ovu mogućnost.

Palićani su bili veoma zainteresovani za to da se konačno priključe na kanalizaciju. Etelka Santo kaže da se već duže vreme raspituje za ovu mogućnost, jer septička jama u dvorištu kuće predstavlja veliki problem za njeno domaćinstvo. Dodaje da bi joj najviše odgovarala otplata na rate, jer je penzionerka.

Prema proceni, prvi priključci na mrežu očekuju se već u avgustu 2018. godine, dok je završetak svih radova predviđen za januar 2019. godine. O prednostima projekta, građanima Palića, govorili su i Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga, Predrag Radivojević, direktor Preduzeća za upravljanje putevima i Žika Reh, ispred Sekretarijata za poljoprivredu i zaštitu životne sredine.

Ostale vesti iz ove kategorije