RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Uprkos problemima uspešna godina Doma zdravlja

Aleksandra Orlić | 29. decembar 2016. | 13:52 | Zdravstvo

Uprkos problemima uspešna godina Doma zdravlja

Dom zdravlja je danas održao konferenciju za medije na kojoj su sumirani rezultati rada u godini na izmaku.

Uprkos modernizaciji dela medicinske opreme i vozila, kao i više izvedenih radova na održavanju ambulanti i službi, tokom cele protekle godine uslovi rada gotovo u svim službama Doma zdravlja bili su otežani. Najveći problem bio je nedostatak kadrova, čiji se manjak privremeno rešavao preraspoređivanjem lekara kako nijedna ambulanta ne bi ostala bez potrebne lekarske podrške. Ovakav način rada uslovio je veće angažovanje zdravstvenih radnika i povremene gužve u ambulantama.

Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja: „Sedam lekara je tokom godine otišlo u penziju, deset lekara nam je naophodno za normalan rad. Zatim, je pet medicinskih sestara i tehničara otišlo na rad u inostranstvo. Imamo i manjak dva vozača u Službi hitne medicinske pomoći i više spremačica.“

Ove godine Dom zdravlja počeo je sa korišćenjem Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema koji je takođe u početku donosio poteškoće za pacijente kao i za lekare, ali se u Domu zdravlja nadaju da će u narednoj godini taj sistem bolje funkcionisati.

Mihaela Budimski, PR Doma zdravlja: „Nadamo se da će u narednoj godini biti lakše zakazivanje kako kod izabranog lekara tako i za specijalističke preglede u Opštoj bolnici. U narednoj godini sa novim knjižicama uvodi se i elektronski recept, koji će pored uštede za zdravstveni sistem, pacijentima omogućiti lakše dobijanje recepata naročito onim hroničnim pacijentima koji  imaju i više lekova u terapiji.“

Služba hitne medicinske pomoći koja je juče proslavila 120 godina rada i postojanja, tokom 2016. godine imala je 12.100 terena što je za 300 više u odnosu na prethodnu godinu. U ambulanti službe pregledano je 17.238 pacijenata, od kojih se njih 4.200 više puta obraćalo za medicinsku pomoć.  Transportne ekipe su imale 6.443 intervencija, te su vozila prešla više od 460.000 kilometara ove godine. Tom brojkom obuhvaćen je i transport 63 pacijenta sa akutnim infarktom miokarda na Institut za kardiovaskularne bolesti, a 124 je uspešno reanimirano od strane naše Službe hitne medicinske pomoći.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije