RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Počele pripreme za prolećnu setvu kukuruza

Karolina Bašić | 19. januar 2017. | 15:26 | Poljoprivreda

Počele pripreme za prolećnu setvu kukuruza

Pripremanje zemljišta i odabir hibrida za prolećnu setvu kukuruza, trenutno je najaktuelnija tema među poljoprivrednicima. U prilog tome, govori i veliki odziv paora na prezentaciju koju je organizovala firma Salaš 024 u restoranu Spartak.

Optimalno vreme za početak setve kukuruza, kalendarski se ne može odrediti. Razlog tome su temperaturni uslovi, kako vazduha, tako i zemljišta. Ipak, proizvođači najčešće sa setvom počinju krajem marta. Dugogodišnje iskustvo Stipana Šarčevića, koji se već više od četiri decenije bavi poljoprivredom, govori da je zemljište važno dobro pripremiti, dodati mineralno đubrivo kako bi kukuruz, nakon nicanja, imao sve preduslove da se brzo raste i razvija.  

Stipan Šarčević, poljoprivrednik: „Mi idemo na rane sorte. Pošto više beračom ne beremo, u silose ide, idemo sa ranijom sortom, grupa tu negde od 260 do 400 i da može da se skine u zrnu. Gledamo da ga što ranije posejemo, recimo krajem marta, onda imamo sreću da možemo očekivati već početkom septembra, znači on je već u junu mesecu dobro stasao, dok još ima te zimske vlage – ako je uopšte ove godine bude. Zasada, ne možemo reći da imamo neku zimsku vlagu, jer padavina nema mesec i po dana, a malo snega je vrlo malo za neku zimsku vlagu.“

Budući da je velika ponuda semena kukuruza na tržištu, prilikom odabira hibrida, jedan od kriterijuma uvek je preporuka poljoprivrednih proizvođača.

Najveću ulogu ima kada neki proizvođač preporuči drugom proizvođaču, a oni najviše vole kada se susretnu negde, recimo na ovakvim druženjima, kao što mi organizujemo i tu se onda razmenjuju iskustva koja su dragocena. Izuzetno je širok izbor i šta će se izabrati zavisi, ne samo od finansija, zavisi i od načina na koji ćemo skidati kukuruz, da li u zrnu, klipu ili ćemo čuvati taj kukuruz kod kuće, ili ćemo ga odmah prodavati, da li nam je bitniji klip ili nam je zrno bitnije, zavisi od jako puno faktora. Srećom izbor je velik, svako može naći za sebe hibrid koji mu odgovara, ali mi smo tu da olakšamo ovakvim prezentacijama i da potpomognemo druženje naših poljoprivrednika jer se iz toga uvek nešto dobro izrodi“, ističe Petar Anišić, dipl. inženjer zaštite bilja, firma Salaš 024.

Danas su prezentovani Dekalbovi hibridi kukuruza, kompanije, koja prema broju zasejanih površina, zauzima drugo mesto u Vojvodini, a treće u Srbiji.

Kristina Stečešin, regionalni predstavnik Dekalb hibrida: „Od strane Dekalbovih hibrida, mi predstavljamo 13 hibrida ove godine u našem portfoliu. Od toga je jedan novi hibrid, to je hibrid 4943. Zaista očekujem da će on ove godine biti prava senzacija na ovom terenu, jer već godinu i po dana na teritoriji Mađarske pokazao zavidne rezultate i veoma visoke prinose.

Da li su usevi prezimili i u kakvom su stanju? - još je jedno od gorućih pitanja za poljoprivrednike. Upravo to će biti tema sledeće prezentacije u organizaciji firme Salaš 024, koja će se održati 30. januara.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije