RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Novine u Javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava privrednicima

Aleksandra Orlić | 23. januar 2017. | 15:11 | Privreda

Novine u Javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava privrednicima

Zajednički sastanak predstavnika Regionalne razvojne agencije Panonreg i Udruženja poslodavaca Subotice, održan je danas na Otvorenom univerzitetu. Na dnevnom redu, između ostalog, bile su informacije o javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava u okviru Programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte koje je raspisalo Ministarstvo privrede, za 2017. godinu, namenjeno je preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim subjektima i zadrugama. Tim povodom održan je sastanak sa privrednicima kako bi im se predstavili uslovi konkursa i ukazalo na ono što ovogodišnji konkurs izdvaja od dosadašnjih, a to je mogućnost podizanja investicionog kredita sa 20 odsto bespovratnih sredstava.

Milan Maličević, v.d. direktor RRA Panonreg: „Po prvi put Fond je obezbedio 20 posto bespovratnih sredstava za privrednike koji se bave proizvodnjom i određenim uslugama. Opredeljena su sredstva u minimalnom iznosu od 350 hiljada koja idu do maksimalnih 7 miliona. Na taj iznos se dodaje 20 posto bespovratnih sredstava, te je celokupni budžet 8.5 miliona. Sredstva koja budu dodeljena imaju određene uslove vraćanja, pa tako privrednici imaju pravo da sredstva vrate u roku od sedam godina sa grejs periodom do jedne godine, dok je kod malih i srednjih preduzeća period otplate do deset godina sa grejs periodom od godinu dana. Uslovi garancije u banci su sa 1,5 posto kamate na godišnjem nivou, a tu je i hipoteka na koju ide kamata od 3 posto (ako se uzme u obzir da je 20% bespovratno, onda je ta kamata 2,4 posto).“

Udruženje poslodavaca grada Subotice, izrazilo je veliko zadovoljstvo što je rezultat učestalih i teških pregovora sa Razvojnom agencijom Srbije i Fondom za razvoj Vojvodine - ipak pozitivan, što se vidi po ovogodišnjim propozicijama i uslovima ulaganja sredstava.

Milan Jerinkić, Predsednik Upravnog odbora: „Stavili smo primedbu na tadašnju Uredbu, koja je regulisala da državnu pomoć može dobiti samo pravno lice u Republici Srbiji ako zapošljava minimum 50 radnika i ako radi investiciju preko 250 hiljada evra. To je praktično značilo da 95 odsto domaćih preduzetnika nije moglo da konkuriše. Iz tih razloga mi smo dali predolg skale kako bi to trebalo da se izmeni i evo sada konstatujemo da je naš predlog iz Subotice prihvaćen i da je spuštena granica na 100 hiljada evra investicije i 10 novozaposlenih radnika.“

Mogućnost konkurisanja na ovaj program zainteresovani imaju do juna ove godine. Kancelarija Udruženja poslodavaca grada Subotice i Regionalna razvojna agencija Panonreg na Otvorenom univerzitetu, otvorene su za sva pitanja zainteresovanih privrednika iz Subotice i regiona. Detaljnije informacije o Javnom pozivu mogu se pronaći i na internet stranici Ministarstva privrede.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije