RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Prezimljavanje i prihrana ozimih useva

Karolina Bašić | 30. januar 2017. | 15:09 | Poljoprivreda

Prezimljavanje i prihrana ozimih useva

Uticaj niskih temperatura i golomrazica na prezimljavanje useva, priprema za prolećnu prihranu i zaštitu ozimih useva, bile su teme današnje prezentacije koju je organizovala firma Salaš 024 u Restoranu Spartak.

Trenutno je teško proceniti stanje useva, i prema rečima agronoma Floriana Farkaša, to će biti moguće tek u drugoj polovini februara, kada bi zemlja trebalo da „otpusti“. Do tada, može se govoriti samo o teoriji, a ona kaže da pšenica, koja je na vreme posejana, ne bi trebalo da pretrpi veliku štetu, kao ni voće, dok su najugroženiji uljana repica, ječam i usevi koji su kasno posejani, odnosno koji su u fazi nicanja.

Florian Farkaš, privatni savetodavac agronom: „Onaj ko je na vreme posejao uljanu repicu, ječam, pšenicu, tu u principu ja ne bih puno kalkulisao. Trebalo bi da se uradi prihrana, ako su planirali da rade prihranu sa Ureom. Ako ostane ova vremenska prognoza, očekujemo da će vegetacija krenuti negde između 10. i 15. marta, znači sa Ureom odnosno prihranom bi trebalo da se završi najkasnije do 20. februara. Idealni momenat bi bio sada, kraj prve dekade i sredina februara, međutim evo sad već sutra popušta vreme, verovatno prvih deset dana februara se neće moći ništa raditi. Uglavnom, tu do 15.-20. februara trebalo bi ko namerava Ureom. Ko gaji pivarski ječam, nije preporučljivo sada da se radi Urea, zato što teže možemo da kontrolišemo sadržaj proteina u finalnom proizvodu, to je najbolje da se ostavi na An. Ko hoće da kalkuliše, kod svih ovih useva, može prvu prihranu da pomeri za An, koji treba da se pozicionira negde u vreme kretanja vegetacije, znači to je tu negde 10. mart otprilike, a do tada će već biti jasnije slika da li je bilo šteta ili kolike su one, odnosno koje parcele će se eventualno morati presejavati.“

David Anišić, direktor Salaš 024 d.o.o.: „Mi smo tu da obezbedimo sve ono što eminentni stručnjaci preporuče, tako da se trudimo da nabavimo sve što je potrebno za prihranu ovih ozimih kultura. To je na prvom mestu Urea, a malo kasnije će ići i An, a to se već nalazi u našoj ponudi, kao i priprema za prolećnu setvu, semena i zaštita tih biljaka. Mi se trudimo da kompletiramo čitavu ponudu odnosno sve što je potrebno zemljoradnicima, da budemo jedan servis dostupni od 0 – 24, tako da ispunimo sve njihove želje i potrebe.“

Iako ne postoje precizne dugoročne prognoze kada je u pitanju predstojeća godina, na osnovu dugogodišnjeg posmatranja, Florian Farkaš ističe da ukoliko ovakva situacija potraje, zbog trenutno jako niske akumulacije zimske vlage, ne treba računati na visoke prinose kukuruza.

„S obzirom da je zima kakva jeste, cene poljoprivrednih proizvoda verovatno neće nešto drastičnije da rastu, treba „pamet u glavu“ i dobro promisliti svaki korak u toj tehnološkoj godini i „ne srljati“ odnosno ne preterivati sa ulaganjima“, savetuje Florian Farkaš, privatni savetodavac agronom.

David Anišić, direktor Salaš 024 d.o.o. dodaje: „To je jako dobar savet i ja ću samo reći da treba biti pametan, jer znate da je ovo poljoprivreda i ima mnogo nepoznanica. Da li će biti kiše ili ne, da li će biti suše...ipak, ovo je proizvodnja pod otvorenim nebom, tako da ono što je u našim mogućnostima je ušteda gde god je to moguće, ali ipak je više od 50 odsto u Božjim rukama i kako će to na kraju ispasti“.

 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije