RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

Aleksandra Orlić | 31. januar 2017. | 16:00 | Zdravstvo

U Bolnici izvršena ugradnja posebnih oblika pejsmejkera

Dolaskom na mesto direktora Opšte bolnice Subotica, dr Slobodan Puškar, obećao je sugrađanima značajne pomake u kvalitetu pružanja usluga, kao i povećanje broja dijagnostičkih i terapijskih procedura. Shodno tome, u ovoj zdravstvenoj ustanovi  danas su izvedena dva kompleksna zahvata - dvojici pacijenata, čije zdravstveno stanje je bilo vrlo kritično, ugrađeni su pejsmejkeri – defibrilatori.

Implantacija pejsmejkera – defribilatora ima funkciju sprečavanja iznenadne smrti bolesnika usled aritmije, od koje gubi svest i koja može da dovede do srčanog zastoja. Ugradnja posebnog oblika pejsmejkera već je vršena u Opštoj bolnici Subotica, ali ne kod bolesnika koji su imali dokazanu aritmiju jer je za takvu vrstu operacije neophodno izazvati veštačku aritmiju koja će se kasnije pejsmejkerom zaustaviti, za šta naši specijalisti nisu bili obučeni. Tim kardiologa Opšte bolnice predvođen dr Slobodanom Puškarom - direktorom Bolnice, uz mentorstvo prof. dr Gorana Milašinovića, specijaliste interne medicine – kardiologa i direktora Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije, danas su izvršili dve uspešne operacije ugradnje defribilatora.

Saradnja subotičke Opšte bolnice i Pejsmejker centra KC Srbije, nastaviće se i u budućnosti što će omogućiti veći broj zahtevnijih operacija uz vrhunski obučen kadar.

dr Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica: „Ta saradnja biće dvojaka. Pacijenti će se lečiti u Opštoj bolnici Subotica uz pomoć profesora dr Milašinovića i njegovih saradnika iz Pejsmejker centra Srbije, a naši lekari će ciklično odlaziti u njihov Centar radi sticanja novih znanja, veština, tehnologija u terapiji poremećaja ritma i poremećaja sprovođenja.“

prof dr Goran Milašinović, direktor centra pejsmekera Srbije: „Mislim da ćemo u narednih četiri godine zajedničkom saradnjom uspeti da dostignemo takav razvoj centra u Subotici, da on bude na nivou najboljih u Srbiji.“

Opšta bolnica je na godišnjem nivou vršila oko 80 operacija ugradnje pejsmejkera pacijentima kod kojih je registrovan poremećaj u srčanom radu. Liste čekanja za ovakve vrste intervencija ne postoje a u budućnosti će u ovoj zdravstvenoj ustanovi nastojati da pomognu što većem broju pacijenata, uz saradnju sa Pejsmejker centrom Kliničkog centra Srbije. 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije