RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

„Ne zna svinja šta je Evropska unija“

Marijana Tolimir | 19. februar 2017. | 13:46 | Poljoprivreda

„Ne zna svinja šta je Evropska unija“

Pre nekoliko dana javnost su potresle fotografije uginulih domaćih životinja na ulazu u naselje Bajmok. Dok Bajmočanin koji je zabeležio ovaj prizor tvrdi da odgovornost ne leži na građanima koji su leševe nepropisno bacili, već na lokalnoj samoupravi, u JKP „Čistoća i zelenilo“  tvrde suprotno – procedure postoje, ali važe isključivo za registrovana grla.

Na samom ulazu u Bajmok – prizor krajnje uznemirujuć. Leševi uginulih životinja bačeni tik uz regionalni put za Sombor. Pitanje je pokrenuo Bajmočanin Arpad Kiš, koji je pre desetak dana fotografije prosledio medijima. Kiš kaže da upravo sada insistira na ovom pitanju kako bi se nešto učinilo, pre nego što otopli. On dodaje da uginule životinje nisu tamo završile krivicom ljudi, već zbog toga što ne postoji mehanizam za uklanjanja životinjskih leševa.

„Ima tamo i sitnih životinja,  krupnih, ima i svinja. Ta seoska svinja jednostavno ne zna da li je u Evropskoj uniji, da li ima ušnu markicu ili  nema. Svinja kao svinja, ona je porasla i desio se neki problem, uginula je i šta sad s njom? Dakle treba neki način, neki mehanizam da postoji  da se ta svinja ukloni,“ napominje Kiš.

Međutim, da mehanizam postoji, potvrđuju nam u JKP „Čistoća i zelenilo“ kom je delatnost uklanjanja uginulih životinja poverena pre dve i po godine. Procedura je jasna – po nalogu Sekretarijata za poljoprivredu a nakon prijave veterinara, Javno preduzeće izlazi na teren, uginulu životinju pakuje u specijalan kontejner i odvozi do privremene jame-grobnice gde se leš pohranjuje. U nalogu su sadržani svi podaci vlasnika, broj ušne markice, kao i veterinarska ambulanta koja je uginuće utvrdila.

„Ono što se desilo u Bajmoku i slike koje su objavljene na internetu, pokazuje  da su to sporedni proizvodi životinjskog porekla koji nisu registrovani u farmama ili uzgajalištima, da su po nekom, ne znam kakvom kriterijumu odlučili da tamo odlože uginulu stoku, umesto da je prijave veterinarskoj ambulanti koja im održava isti taj tov. I na taj način nisu koristili naše usluge putem Sekretarijata za poljoprivredu, kako to čine u drugim mesnim zajednicama, pa i u Bajmoku,“ objašnjava Veselin Šuković, izvršni direktor JKP „Čistoća i zelenilo“.

Podaci za prošlu godinu pokazuju da je „Čistoća i zelenilo“ imalo 376 intervencija – najviše u Čantaviru – 120, a najmanje upravo u Bajmoku – samo 26. Kako smo saznali, mesto gde Bajmočani bacaju leševe, zapravo je nekad bilo stočno groblje, koje je sada privatna parcela kojoj je novi vlasnik zabranio pristup. Veterinari su nam potvrdili da svako grlo mora da bude registrovano, jer u protivnom, legalno odlaganje nije moguće, pa upravo postoji bojazan i za ovakav scenario – divlja deponija i nekontrolisano bacanje uginule stoke.

Ostale vesti iz ove kategorije