RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Uz subvencije do zaposlenja

Aleksandra Orlić | 21. februar 2017. | 16:29 | Privreda

Uz subvencije do zaposlenja

Javni pozivi poslodavcima za dodelu subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica za  2017. godinu, koje je raspisala Nacionalna služba za zapošljavanje Srbije, predstavljeni su danas privrednicima u Regionalnoj privrednoj komori.

Nacionalna služba za zapošljavanje početkom februara raspisala je više javnih poziva za dodelu jednokratnih, nepovratnih subvencija poslodavcima kao što su subvencija za samozapošljavanje, zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih na novootvorenim radnim mestima, zarade osoba sa invaliditetom bez radnog iskustva u 2017. godini i drugi. Ideja Nacionalne službe za zapošljavanje kroz ovaj program je učestalije i održivo zapošljavanje lica i teže zapošljivih kategorija te jačanje privatnog sektora kako bi bio konkurentniji u odnosu na javni sektor.

Zoran Martinović, generalni direktor NSZ: „Mogu da kažem da smo po prvi put za programe zapošljavanja obezbedili 2,8 milijardi dinara iz sopstvenih izvora, a ne putem fransfera iz budžeta Republike Srbije. Ta sredstva će biti usmerena upravo za podsticaj onih programa i mera koje su 7. februara ove godine oglašene i dostupne poslodavcima. Dodatnih 550 miliona za zapošljavanje osoba sa invaliditetom je obezbeđeno iz budžetskog Fonda za zapošljavanje osoba sa invaliditetom, a ovih dana smo završili konkurs koji je bio otvoren za lokalne samouprave te očekujemo da preko 120 lokalnih samouprava obezbedi dodatna sredstva za kreiranje specifičnih programa i mera zajedno sa Nacionalnom službom ili samostalno.“

U Subotici je trenutno 7.058 osoba bez posla što je preko 20 odsto manje nego prethodne godine, a taj broj bi mogao da se dodatno smanji zapošljavanjem putem ovih javnih poziva, s obzirom da za njih vlada veliko interesovanje poslodavaca. 

Dušan Torbica, direktor NSZ: „Često se kaže da su mladi teže zapošljiva grupa, što je istina ali se ne može reći da je takva situacija i u Subotici. U evidenciji nezaposlenih imamo oko 20 odsto mladih, čija kategorija pri zapošljavanju učestvuje sa preko 35 posto, što je dobro, jer nam to govori o potencijalu i stručnosti naše omladine koju prepoznaju poslodavci. Nasuprot tome postoji predrasuda o starijim radnicima koja polako nestaje, jer su poslodavci uvideli da nije pitanje koliko radnik ima godina nego da li zna da radi posao ili ne, shodno tome se i odlučuju da ih radno angažuju.“

Javni pozivi su otvoreni do utroška sredstava, a najkasnije do 30. novembra ove godine. Detaljnije informacije zainteresovani  mogu naći na sajtu Nacionalne službe za zapošljavanje Srbije.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije