RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Posle 10 godina, operacija štitne žlezde u Bolnici

Aleksandra Orlić | 24. februar 2017. | 14:55 | Zdravstvo

Posle 10 godina, operacija štitne žlezde u Bolnici

Nakon deset godina, u Opštoj bolnici je ponovo izvedena operacija štitne žlezde, a to će biti praksa i  ubuduće u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Nakon decenijske pauze, u subotičkoj Opštoj bolnici kod dve pacijentkinje uspešno su izvedene operacije tiroidektomije, minimalno invazivnom metodom, koje je predvodio Prim dr sci med Dejan Ilinčić, sa Instituta za plućne bolesti Vojvodine iz Sremske Kamenice.

Prim dr sci med Dejan Ilinčić, specijalista Instituta za plućne bolesti Vojvodine: „Minimalno invanzivna tiroidektomija se u odnosu na klasičnu razlikuje po veličini reza, koji je u ovom slučaju manji (do 2 – 2,5 santimetra). Razlika je i u manjem rezu okolnih tkiva mišića, tako da je i sam postoperativni oporavak kraći a pacijenti u bolnici provedu manje od 24 časa. Kod ovih operacija se obično ne stavlja dren, pa su pacijenti već sutradan funkcionalni da nastave sa normalnim životnim aktivnostima.“

Ovakvu vrstu operacije nije moguće izvesti kod svih pacijenata sa ovim endokrinološkim oboljenjem. Jedan od odlučujućih kriterijuma je veličina čvora koji mora biti manji od 4 centimetra, a potom i izraženost promena koje su nastale tokom bolesti. Iako obe metode, i klasična i minimalno invanzivna spadaju u lakše operativne postupke koji sa sobom nose vrlo malo rizika, kod izvedenog operativnog zahvata, šanse za komplikacije tokom i nakon operacije su manje.

Prim dr sci med Dejan Ilinčić, specijalista Instituta za plućne bolesti Vojvodine: „Kod ove operacije stopa komplikacija u odnosu na klasičnu je nešto niža. Najveća i najčešca komplikacija kod ove hirurgije je povreda nerava koji inervišu glasne žice, u tom slučaju pacijent ostane bez glasa što je teška komplikacija koja dovodi do invaliditeta te vrste. Srećom, ovakva povreda dešava se veoma retko, tačnije, učestalost komplikacije je ispod 1 % a ostale komplikacije su znatno ređe.“

Oba tipa operacije štitaste žlezde od sada će se redovno vršiti u Opštoj bolnici, uz istovremenu edukaciju naših hirurga.

Slobodan Puškar, direktor Opšte bolnice Subotica: „Ovim aktivnostima deluje se na smanjenje upućivanja pacijenata u tercijalne ustanove Novi Sad i Beograd i pruža se mogućnost stanovnicima Severnobačkog okruga da većinu svojih zdravstvenih problema reše u subotičkoj bolnici.“

Nakon ugradnje posebnih oblika pejsmejkera i dijagnostičke bronhoskopije, operacija štitne žlezde je još jedan korak Opšte bolnice u uvođenju novih metoda dijagnostike i lečenja pacijenata, a u cilju unapređenja kvaliteta usluga.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije