RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Prevencija diskriminacije i podrška LGBT osobama

Aleksandra Orlić | 27. februar 2017. | 15:36 | Društvo

Prevencija diskriminacije i podrška LGBT osobama

Lokalni organi i organizacije civilnog društva potpisali su Memorandum o saradnji kojim se obavezuju na međusobnu saradnju u prevenciji diskriminacije i podršci LGBT osobama Subotice.

Memorandum o saradnji je prvi dokument kojim se organi zaduženi za zaštitu prava građana obavezuju na međusobno umrežavanje, praćenje i aktivno reagovanje na slučajeve diskriminacije LGBT osoba. Lokalnoj mreži  za prevenciju diskriminacije i podrške LGBT osoba u Subotici pristupili su Zaštitinik građana, Centar za socijalni rad, Kancelarija za mlade, Osnovno i Više javno tužilaštvo, Policijska uprava, Institut za javno zdravlje, Politehnička škola i drugi. Potpisivanje Memoranduma rezultat je projekta „Umreženi za poboljšanje položaja LGBT osoba u Srbiji“ koji realizuje organizacija LABRIS iz Beograda.

Lidija Đorđević, organizacija LABRIS Beograd: „LGBT osobe svakodnevno trpe diskriminaciju, izloženi su i ugrožena im je bezbednost. Možemo reći da su svakodnevno evidentne i izranjaju predrasude prema LGBT osobama, te je neophodno da radimo na edukaciji, prvenstveno na edukaciji najmlađih, dece, mladih a zatim i na konstantnoj edukaciji profesionalaca i profesionalki koji su zaposleni u svim ovim institucijama koje su od danas članovi loklane mreže. Na taj način ćemo pokušati da preventivno delujemo da ne dođe do diskriminacije i da nas ne vode predrasude u bilo kom odnosu, prema bilo kom sugrađaninu ili sugrađanki.“

Zlatko Marosiuk, zaštitnik građana Grada Subotice: „Mislim da su zastupljene sve relevantne institucije i organizacije, a posebno mi je drago što su tu i nevladine organizacije koje su kod nas u Subotici na neki način nažalost nedovoljno vidljive. Ovo su subjekti koji će ozbiljnim radom sprovesti ovaj Memorandum i oslanjamo se na ovo potpisivanje u zaštiti, prevenciji i sprovođenju informisanosti naših građana u okviru borbe protiv diskriminacije.“

Do sada u Subotici nije postojala nijedna organizacija koja bi se bavila prevenicijom i edukacijom u vezi LGBT zajednice, a potpisivanjem ovog Memoranduma situacija se značajno menja.

Jelena Dubovi, Udruženje Stav+: „Kako bi se povećalo poverenje LGBT zajednice u institucije, mi ćemo biti tu i na raspolaganju u situacijama u kojima niko ne bi trebao da se nađe. LGBT zajednica će imati zaštitu i postojaće prevencija diskriminacije, a ukoliko do nje dođe ona će se identifikovati i smanjiće se posledice. Ja bih ovom priliko zamolila LGBT zajednicu da razume, da smo mi tu za njih u najboljem mogućem obliku, i da ćemo poraditi na tome da ih zaštitimo svih negativnih aspekata i svih vidova diskriminacije.“

Formiranje ovakvih sistema zaštite LGBT osoba, osim u Subotici, započeto je i u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Pančevu, Kragujevcu i Novom Pazaru.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije