RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Obeležen Svetski dan civilne zaštite u Subotici

Karolina Bašić | 28. februar 2017. | 14:13 | Društvo

Obeležen Svetski dan civilne zaštite u Subotici

Povodom Svetskog dana civilne zaštite, danas je u prostorijama Nove opštine održana svečana sednica kojoj su prisustvovali predstavnici Severnobačkog okruga, Odeljenja za vanredne situacije i lokalnih samouprava.

Civilna zaštita je  proteklih 20 godina bila devastirana, međutim, poslednjih nekoliko godina, od kad je formiran Sektor za vanredne situacije na nivou MUP-a Republike Srbije, ovoj oblasti se pridaje veći značaj. To se prvenstveno odnosi na aktiviranje jedinica lokalnih samouprava, u ovom slučaju Grada Subotice i opština Bačka Topola i Mali Iđoš.

Na nivou pomenutih lokalnih samouprava, formirani su štabovi za vanredne situacije, koji imaju svoje poverenike i pripremili su se za formiranje jedinica opšte namene. Jedinice opšte namene služe za delovanje u prvim i najtežim trenucima kada je veliki broj ljudi uključen radi ublažavanja ili otklanjanja neke posledice elementarne nepogode ili tehničko-tehnološke nesreće. Iskustvo je pokazalo – kad u takvim slučajevima  građani vide da insitucije funkcionišu,  vrlo brzo i lako se prilagode novonastaloj situaciji.

Tokom 2016. godine, na teritoriji Severnobačkog okruga, delovalo se samo preventivno zbog problema izazvanih nodularnim dermatitisom kod goveda i pojave ptičjeg gripa, ali proglašenih vanrednih situacija, na sreću, nije bilo.

Ostale vesti iz ove kategorije