RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Obeležen Svetski dan bubrega

Aleksandra Orlić | 8. mart 2017. | 14:48 | Zdravstvo

Obeležen Svetski dan bubrega

Svake godine, od 2006, drugi četvrtak u martu obeležava se kao Svetski dan bubrega. Ove godine, tema je promocija zdravog načina života i prevencija gojaznosti kao i prevencija i rano otkrivanje bubrežnih bolesti, o čemu je bilo reči na konferenciji za medije koja je održana u Opštoj bolnici.

Cilj obeležavanja Svetskog dana bubrega je prvenstveno podizanje nivoa svesti o ulozi ovog organa u očuvanju zdravlja, a samim tim i uticaja na smanjenje broja učestalosti bubrežnih oboljenja. U organizaciji Udruženja bubrežnih invalida i Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, ovaj datum je u našem gradu obeležen pod sloganom „Bolesti bubrega i gojaznost – zdravi stilovi života za zdrave bubrege“.

dr Zorica V. Dragaš, ZZJZ Centar za promociju zdravlja: „U Severnobačkom okrugu je tokom 2016. godine od bolesti bubrega kao osnovnog uzroka smrtnosti umrlo ukupno 29 osoba (15 osoba muškog i 14 ženskog pola). Analiza ovih podataka pokazuje da učestalost umiranja značajno raste posle 60 godine života i to bez obzira na pol. Akutna bubrežna insuficijencija je osnovni uzrok 4 smrtna ishoda (3 osobe muškog i 1 ženskog pola), a hronična insuficijencija je osnovni užrok čak 22 smrtna ishoda (12 osoba muškog i 10 ženskog pola). Konstatujemo još jedan uzrok, a to je neposredni uzrok smrti od kojih je umrlo 8 osoba (3 muškog i 5 ženskog pola).“

Prema izveštajima hospitalizacije iz Opšte bolnice Subotica za 2016. godinu od bolesti bubrega lečeno je 409 pacijenata, najveći broj zbog hronične bubrežne insuficijencije, zatim zbog kamena u bubregu ilil nekog oblika upale. Hronična bolest bubrega nije naivno oboljenje ali se može lečiti i zato je od velike važnosti prevencija i rano postavljanje dijagnoze.

dr Maja Bjelobrk, Preventivni centar Doma zdravlja: „Kada su u pitanju hronične bubrežne bolesti ili bilo koja druga bubrežna bolest „uhvaćena“ u nekoj akutnoj ili hroničnoj fazi, problem je što se većina bubrežnih oboljenja dijagnostikuje u podmaklom stadijumu kada smo ograničeni sa terapijom. Po nekim podacima i do 150 puta više pacijenata postoji koji su u nekom ranijem stadijumu bubrežnog oboljenja ali nažalost nije pravovremeno dijagnostikovan problem i samim tim nije ni lečen. Takođe unazad dve decenije preko dva miliona pacijenata nalazi se na nekoj od metoda održavanja funkcije bubrega, bilo da je to hemodijaliza, peritoneumska dijaliza ili transplatacija.

Zoran Mišković, predsednik Udruženja bubrežnih invalida Subotice i Saveza bubrežnih invalida Vojvodine, istakao je značaj zaveštanja organa i govorio o Zakonu o transplataciji koji je nedavno stupio na snagu zahvaljujući šestogodišnjem trudu više udruženja.

Zoran Mišković, Udruženje bubrežnih invalida: „Javna rasprava o novom Zakonu je završena, međutima danas je mart mesec, aništa se nije dogodilo, te ni taj Zakon još nije u proceduri za usvajanje.“

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije