RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Poezija na ulicama i u školskim učionicama

Aleksandra Orlić | 21. mart 2017. | 14:09 | Kultura

Poezija na ulicama i u školskim učionicama

Povodom Svetskog dana poezije, a u sklopu kulturne kampanje „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“, Fondacija „Danilo Kiš“ organizovala je javno čitanje stihova na ulicama Grada. Poeziju savremenih autora govorili su glumci Narodnog i Dečjeg pozorišta.

Svetski dan poezije uvršten je u kalendar UNESKA 1999. godine i od tada se obeležava 21. marta. Cilj je odavanje priznanje nacionalnim, regionalnim i internacionalnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta. Fondacija „Danilo Kiš“ je početkom prošle godine pokrenula kampanju „Pazite na kulturu, kultura pazi na vas“ u želji da kulturu iznese u javni prostor kako bi komunicirala sa što širim auditorijom i razvijala publiku.

Milanka Kostić, rukovodilac Fondacije „Danilo Kiš“: „Naša poruka kroz ovu akciju je - naučimo da čitamo poeziju i biće nam bolje, jer je poezija umetnost, filozofija, književni rod, lepota i duhovna komunikacija.“

Obeležavanje Svetskog dana poezije podseća javnost na snagu i važnost pesničke reči, kao i na jezičku raznolikost, te su tako glumci oba ansambla, Narodnog i Dečjeg pozorišta čitali stihove domaćih i stranih autora na srpskom i mađarskom jeziku. Subotičani su bili u prilici da kod Gimnazije „Kostolanji Deže“, Narodnog pozorišta i na Prozivci čuju poeziju savremenih mladih autora: Jasmine Topić, Maje Solar, Ane Ristović, Borislava Stanića, Žarka Aleksića, Dušana Vejnovića, Timee Biro, Timee Lener Moger, Tamaša Celer Kiša, Mikloša Benedeka, Ane Terek i Nikolete Dimitrov, u interpretaciji glumaca Čile Pamer, Srđana Sekulića, Bele Kala i Karmen Bardak.

Karmen Bardak, glumica: „Svaki dan moramo oplemeniti nečim lepim i uzvišenim, a kultura je pravi način da se to uradi. Moramo da izdvojimo bar malo vremena za neku dobru knjigu, a ako nemamo vremen za nju, onda makar za jednu pesmu. Svi oblici umetnosti predstavljaju kulturu i dižu nas na nivo čoveka. Bez kulture mi nismo potpun čovek.“

Poezija u Srbiji danas predstavlja jedan od najčešćih umetničkih izraza ali je istovremeno na marginama javnog interesovanja.

  • „Ne volim da čitam poeziju, ne vidim u njoj ništa interesantno. Nisam zainteresovana za to.“
  • „Mogu reći da slabo čitam poeziju, inače mnogo čitam, ali poeziju ne.“
  • „Volim da čitam poeziju, ponajviše pesme Miroslava Antića. Mislim da su mladi u zaostatku jer nedovoljno neguju kulturu ali se nadam da će se ovim činom makar nekolicina njih zainteresovati.“

U sklopu obeležavanja Svetskog dana poezije, mladi pesnici Stevan Tatalović i Goran Stamenić iz Beograda posetili su Tehničku školu „Ivan Sarić” i Gimnaziju „Svetozar Marković”, gde su  mladim srednjoškolcima predstavili svoju poeziju.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije