RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Korovi prete usevima

Bojan Nikolić | 28. mart 2017. | 12:56 | Poljoprivreda

Korovi prete usevima

Redovnim monitoringom terena, Poljoprivredna stručna služba je u poljima oko Subotice primetila pojavu korova i određenih bolesti kod strnih žita i uljane repice. Kako bi se pravovremeno sprečila šteta, odnosno uništavanje roda i zakorovljavanje parcele, stručnjaci savetuju poljoprivrednicima da počnu sa primenom određenih herbicida.

Usevi su u procesu razvoja,  čemu pogoduje  i aktuelna vremenska situacija. Sa druge strane, visoke temperature odgovaraju i razvoju korova na parcelama, koji oduzima usevima hranljive materije, vodu, svetlost i prostor na zemljištu. Kako bi se sprečilo zakorovljavanje, koje je posebno opasno u periodu bokorenja, poljoprivrednici moraju da upotrebe mehaničke mere (drljanje) kao i primenu određenih hemijskih jedinjenja organskog porekla.

„Preporuka je da se pored registrovanih herbicida obavezno dodaju okvasivači kako bi se pospešilo nanošenje  i bolje zadržavanje, odnosno prilepljivanje herbicidnog rastvora za površinu lista biljke. Što se tiče uljane repice, preporučujemo poljoprivrednim proizvođačima da obiđu svoje parcele. Uljana repica se nalazi u fazi kada se vide cvetni pupoljci iako su još uvek zatvoreni. U toj fazi se javlja opasna štetočina repičin sjajnik, koji u slučaju da se na vreme ne suzbije, prouzrokuje veliku štetu na usevu i to do 80%  zasada.“ objašnjava,  Nikola Ostrogonac, savetodavac PSS

Voćke u ataru Subotice trenutno se nalaze u fazi početka vegetacije. Prvi pupoljci na većini voćki su već vidljivi, a kajsija i breskva su u procesu cvetanja. Iz PSS savetuju proizvođače da izvrše preventivne tretmane zaštite, kakao bi izbegli pojavu monilie lakse, bolesti koja isušuje grančice i cvetove.

Ostale vesti iz ove kategorije