RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Problem proširenih vena ima čak 40 odsto naše populacije

Aleksandra Orlić | 10. april 2017. | 14:50 | Zdravstvo

Problem proširenih vena ima čak 40 odsto naše populacije

Proširene vene donjih ekstremiteta su vrlo čest problem koji zahvata veliki deo naše populacije, čak 40 odsto. Za lečenje se primenjuju različite medicinske tehnike i tretmani. Kada je neophodna operacija, ona se vrši hiruškim putem ili nekom od najnovijih endovaskularnih metoda - bez reza, gde spada upotreba lasera. Laserska operacija proširenih vena je minimalno invazivna metoda, koja se već godinama s uspehom izvodi u Poliklinici „Kuća zdravlja“.

Pored velikog uticaja genetike, proširenju vena i venskoj insuficijenciji donjih ekstremiteta, u velikoj meri doprinose i drugi faktori, poput dugog stajanja, raznih infekcija, stresa, trudnoće... Lociranje problematičnog područja, odnosno kritične vene, danas se može vrlo jednostavno izvršiti, putem brzog ultrazvučnog pregleda.

dr sci med Živojin Jonjev, kardiohirurg: „Postoje razni načini dijagnostike, ali je u poslednjih nekoliko godina to sve pojednostavljeno, na taj način, da se preko ultrazvuka vrlo egzaktno može napraviti neki maping vena donjih ekstremiteta i gde se izuzetno precizno može videti njihova morfologija, anatomija i funkcionalnost. Tako da je jednim izuzetno jednostavnim, jeftinim i neinvazivnim preglednom moguće postaviti pravilnu dijagnozu, na osnovu koje se može i odrediti vrsta terapije.“

Kod lakših slučajeva, započinje se sa konzervativnim lečenjem, odgovarajućim kremama, pastama, elastičnim čarapama, dok je za uznapredovale slučajeve jedina opcija - operacija. Za razliku od konvencionalne hiruške intervencije, već petnaest godina zastupljena je minimalno invanzivna metoda lečenja proširenih vena na tri načina: radiofrekventnom ablacijom, vodenom parom ili laserskim zracima. U našem gradu, u Poliklinici „Kuća zdravlja“, endovenozni laserski tretman izvodi se poslednjih sedam godina.

dr sci med Živojin Jonjev, kardiohirurg: „Mi ovde u „Kući zdravlja“, već više godina u nazad sa vrlo velikim uspehom, primenjujemo lasersko lečenje proširenih vena koje se bazira na korišćenju laserske tehnologije/energije, gde se putem laserskih katetera koji emituju laserski zrak tačno i precizno dolazi do mesta koje je obolelo. Laserskom energijom se praktično uništava oboleli krvni sud a njegovi fragmenti koji posle zaostanu, organizam sam degradira - uništava. Ovo je tehnologija koja je najsavremenija, zastupljena u najvećem delu zemalja Zapadne evrope i Amerike, tako da je u jednom kratkom vremenskom periodu postala i „zlatni standard“.“

Prednosti ove tehnologije u odnosu na klasičnu su višestruke, osim što je minimalno invanzivna te je pacijent neposredno posle obavljanja intervencije u mogućnosti da ode kući i nastavi sa svakodnevnim aktivnostima, radi se  u ambulantnim uslovima, što znači lokalna anestezija praćena ultrazvučnom kontrolom, bez otoka i postoperativnih bolova, kao i bez ožiljaka. Ovakav vid lečenja, po rečima dr Živojina Jonjeva, može biti izvršen kod svih pacijenata, bez obzira na stadijum, a rezultati su takvi da posle par dana čak i u onim najtežim slučajevima dolazi do brzog i efikasnog oporavka.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije