RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Čadež: Privreda mora da se pita

Marijana Tolimir | 10. april 2017. | 14:49 | Privreda

Čadež: Privreda mora da se pita

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, posetio je danas Regionalnu privrednu komoru Severnobačkog upravnog okruga, i tom prilikom razgovarao sa predstavnicima privrednih društava. Sastanku je prisustvovao i potpredsednik Vlade AP Vojvodine, Ivan Đoković. Delegacija iz Privredne komore Srbije i Pokrajine je prethodno obišla Budućnost AD i ATB Sever.

 

Saslušati šta je to što je privrednicima potrebno – sa ovom namerom, direktor PK Srbije Marko Čadež danas je posetio Suboticu. U razgovoru sa predstavnicima kompanija, otvorilo se nekoliko tema, istakao je Čadež, na prvom mestu problem sive ekonomije,  kao i neophodnosti smanjenja poreza i doprinosa. Čadez je naročito pohvalio ATB „Sever“, ističući da je jedna ovakva firma pokretač regiona.

Potpredsednik Pokrajinske vlade i sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković, kazao je da  privreda regiona Severnobačkog okruga treba da bude primer u Srbiji, budući da je ovo jedini region koji ostvaruje suficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.  Đoković se osvrnuo na jedan problem koji bi mogao da se produbi u budućnosti, a to je već primetan nedostatak kvalifikovane radne snage.

Da je nedostatak kvalifikovane radne snage, osim sive ekonomije i visokih poreza i doprinosa, problem sa kojim se privrednici suočavaju, potvrđuju u kompaniji „Sever“. Ova kompanija u Subotici zapošljava 440 ljudi, a sada otvara konkurs za novih deset inženjera.

Kroz direktan kontakt sa privrednicima, suštinski problemi stavljeni su na papir, naveo je direktor RPK Severnobačkog upravnog okruga, Slobodan Vojinović. Bez stava privrede, dodao je Vojinović, više se ne može i neće raditi.

Na današnjem susretu sa privrednicima, predstavljene su mere za podsticaje u privredi, koje počinju sledeće nedelje, a koje sprovodi Pokrajinska vlada.

Ostale vesti iz ove kategorije