RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Kultura

Izložba „Ala smo se naodmarali...“ u Gradskom muzeju

Aleksandra Orlić | 18. april 2017. | 15:29 | Kultura

Izložba „Ala smo se naodmarali...“ u Gradskom muzeju

U Gradskom muzeju sinoć je otvorena gostujuća izložba pod nazivom „Ala smo se naodmarali...“ autorki Milkice Popović i Agneš Ozer, muzejskih savetnica Muzeja Vojvodine. Izložba na originalan način predstavlja dokumentarnu postavku koja se odnosi na period od početka razvoja vojvođanskog turizma, od druge polovine XIX veka do osamdesetih godina XX veka.

Jedinstvena po dizajnu i tematici, i činjenici da se kroz istoriju malo ko bavio kulturnim, privrednim i sociološkim fenomenom odmora, izložba pruža pravu sliku o načinu i organizaciji putovanja, kao i o omiljenim destinacijama za odmor stanovnika tadašnje Srbije. Višegodišnje prikupljanje materijala za izložbu rezultiralo je bogatom zbirkom starih forografija, predmeta, suvenira, kupaćih kostima, skijaške i planinarske opreme, kabina, suncobrana, ležaljki, razglednica koje svedoče o ovom segmentu života naših predaka. Prikazani predmeti su iz kolekcije Muzeja Vojvodine, ali i drugih, poput Gradskog muzeja Subotice i pojedinaca.

dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine: „Jako nam je drago da smo u Gradskom muzeju u Subotici, jer je subotički muzej prvi na spisku saradnika u ovoj izložbi, tu su gospodin Mirko Grlica i direktor Ištvan Hulo koji su drage volje učestvovali u izradi. Ova tema o letovanjima, odmorima i turističkim atrakcijama u poslednjih 120 godina je veoma interesantna, jer se ne bavi teškim istorijskim razdobljima kojih kod nas naravno ne manjka, nego mirnim periodima, kad se radilo, umorilo pa se onda i odmaralo.“

Izložba svedoči da se u drugoj polovini XIX veka najčešće išlo na izlete u prirodu, na obale reka ili jezera, tada veoma popularna kupališta. Važilo je da jednom godišnje treba promeniti klimu, pa se odlazilo u banju ili na čist planinski vazduh. Između dva svetska rata bilo je popularno more, uglavnom kao lečilište, a nakon Drugog svetskog rata putovanja iz ličnog zadovoljstva i radi odmora postala su potreba svih slojeva stanovništva. Njihovi momenti zabeleženi su na razne načine i danas čine jednu jedinstvenu izložbu.

Milkica Popović, muzejska savetnica i autorka: „Izložba „Ala smo se naodmarali...“ je jedna izložba koja predstavlja istoriju slobodnog vremena koja su, mora se priznati, bila prilično zanemarena. Ovo je prilika da se svi sugrađani upoznaju sa destinacijama na kojima su ljudi počeli da se odmaraju, gde su putovali i koje su bile rute njihovog kretanja.“

Muzejska savetnica i jedna od autorki, dr Agneš Ozer, jedan deo izložbe posvetila je novosadskom štrandu, njegovoj istoriji i činjenici da je letovanje na plaži u takozvanoj Srpskoj Atini pre skoro više od dva veka bilo znatno drugačije nego danas.

dr Agneš Ozer, muzejska savetnica i autorka: „Vrlo se razlikovalo tada i sad, danas nam samo padne na pamet pa odemo na štrand, a nekada je to bila celodnevna aktivnost cele porodice, čak se i ceo godišnji odmor i leto provodilo na Dunavu. Imati kabinu na Dunavu, bio je društveni status, bilo ih je raznih boljih, lepših, otmenijih sa pletenim sedištima gde se moglo sunčati i tako dalje. Postojala je jedna foto radionica „Deže Avajde“ koja je slikala novosađane na plaži, a oni su mogli da razviju svoje filmove u tom privremenom letnjem foto studiu. Eto ukratko, to je bio jedan letnji život Novog Sada.“

Izložba „Ala smo se naodmarali...“, već dve godine putuje po Vojvodini i zemljama u okruženju, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Nakon postavke u Subotici, koja će trajati sve do Noći muzeja u maju, izložba nastavlja put na jug Srbije. 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije