RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada

Marijana Tolimir | 19. april 2017. | 12:08 | Zdravstvo

Četvrti pokušaj vantelesne oplodnje o trošku Grada

Grad je u prošloj godini finansirao četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za četiri para, dok je u 2015. godini tri para dobilo naknadu za ovu metodu. Ginekolozi ističu da se čak 15 odsto parova bori sa problemom steriliteta, a da se procenat uspešnosti vantelesne oplodnje kreće oko 30 odsto i zavisi od nekoliko faktora.

Veštačka oplodnja je krajnja karika u lečenju steriliteta kod parova, odnosno kada se iscrpe sve druge metode i trudnoća prirodnim putem nije moguća. Metoda „in vitro“ znači da se spajanje jajne ćelije i sprematozoida izvodi u spoljnim uslovima, i da se embrion, nakon nekoliko dana čuvanja u inkubatoru, vraća nazad u matericu. Procenat uspešnosti kreće se od 25 do 45 odsto i zavisi od nekoliko faktora, pre svega od starosti pacijenata, objašnjava prof. dr Aleksandar Radulović, subspecijalista fertiliteta i steriliteta.

„Normalno je da što su pacijenti, prevashodno se misli na pacijentkinje, mlađe, dobija se  veći procenat uspešnosti ove metode, jer se dokazalo da kod muškaraca tek posle 52-53 godine života nešto opada uspešnost. Takođe je jako važno reći da zavisi od same etiologije bračne neplodnosti. Najveći procenat uspešnosti je kada su zapušeni jajovodi i postoji problem sa prohodnošću. Postoje i takozvani neznani faktori, imunološki faktori ili prevremena iscrpljenost jajnih ćelija, odnosno sindrom poi, gde je uspešnost metode znatno manja,“ navodi dr Radulović.

Upravo zbog toga što vantelesna oplodnja u određenom procentu ne uspeva, Grad finansira jedan pokušaj, i to četvrti, jer troškove za prva tri snosi Republički fond za zdravstveno osiguranje.

„Što se tiče sredstava, u 2015. i 2016. godini iz budžeta je izdvojeno po milion dinara. U 2015. godini podneta su tri zahteva i sva tri su bila usvojena, odnosno rerfundirana su sva sredstva za ceo postupak vantelesne oplodnje. U 2016. godini broj priznatih zahteva bio je četiri, koliko ih je bilo i podneto. U ovoj godini u budžetu je planirano 950.000 dinara, što se pokazalo kao dovoljno prema broju zahteva u prethodnim godinama,“kaže Ilija Đukanović, član Gradskog veća zadužen za oblast socijalne zaštite i zdravstva.

Osim finansijske podrške za postupak vantelesne oplodnje, Grad Subotica isplaćuje i pomoć za trudnice u visini od 15.000 dinara, odnosno dodatnih 10.000 dinara za prvo dete. Za ove namene u 2015. i 2016. godini izvojeno je po 22 miliona dinara, odnosno po  8 miliona dinara.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije