RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

Inspektori rada otkrili 18.500 radnika na crno

Marijana Tolimir | 24. april 2017. | 10:46 | Privreda

Inspektori rada otkrili 18.500 radnika na crno

Inspekcija rada je u prošloj godini otkrila preko 18.000 radnika na crno, rečeno je na trodnevnom skupu na Paliću, na kom su se okupili svi inspektori rada iz Srbije, kako bi razmenili iskustva sa terena i kako bi taj broj u ovoj godini bio još veći.

 

Sva istraživanja kažu da siva ekonomija učestvuje sa oko 30 odsto u BDP-u, a rad na crno jedan je od glavnih faktora sive ekonomije. Inspekcija rada je od početka godine otkrila rekordan broj neprijavljenih radnika u Srbiji – čak 6.500, a polovina od tog broja otkrivena je u nekoliko ciljanih akcija tokom marta.

Prema istraživanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj, čak 80 odsto privrednika smatra da se siva ekonomija smanjila tokom prošle godine, dok čak trećina priznaje da na neki način posluje u sivoj ekonomiji. Poslovni ambijent, tačnije visoki poreski nameti, jedan su od glavnih razloga zbog čega privrednici idu u sferu sive ekonomije.

Tokom prošle godine otkriveno je čak 18.500 radnika na crno, dok će, sudeći prema broju novootkrivenih slučajeva u prvih nekoliko meseci, ta cifra premašiti 20.000.

Ostale vesti iz ove kategorije