RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Vašar cveća "Garden flora" na trgu, proizvođači u sve lošijoj poziciji

Bojan Nikolić | 25. april 2017. | 14:44 | Poljoprivreda

Vašar cveća "Garden flora" na trgu, proizvođači u sve lošijoj poziciji

Prolećna  izložba i vašar cveća i prateće opreme hortikulture „Garden flora“ održava se po šesti put na šetališu kod plave fontane, u organizaciji Udruženja seljaka Subotica. Manifestacija je počela danas i trajaće do subote, a Subotičani imaju priliku da od lokalnih proizvođača kupe saksijsko i sečeno cveće, kao i zimzelene sadnice.         

Šarene muškatle i petunije, mirisne ruže i orhideje, ukrasile su centar grada, gde 28 proizvođača cveća na 20 štandova izlaže i prodaje svoje proizvode, a osim njih, u ponudi su i proizvodi domaće radinosti.

Paleta ponuda je ogromna. Bez muškatli ovaj vašar ne bi bio ovako lep. Imamo ih u hiljadu različitih izdanja i po boji i po kvalitetu i sorti. Imamo različite puzavice, šarene petunije, šiblje, ruže i drugih zimzelenih sadnica, koje su kontejnerske i mogu se saditi još uvek.“ istakao je Arpad Kiš, predsednik Udruženja seljaka Subotica

Lepota i miris cveta umnogome utiče na ambijent i životni prostor svakog čoveka. Međutim, put od sađenja do tržišta, za mnoge proizvođače je izuzetno mukotrpan i često neisplativ. Žolt Šimon iz Bajmoka sa porodicom,  već više od deceniju, u plastenicima proizvodi saksijsko i sečeno cveće. Glavninu proizvoda, plasiraju na pijacama i vašarima, ali, situacija je iz godine u godinu sve teža. Razlog je rast cene proizvodnje, a pri tom, mali proizvođači, od kojih najčešće pazarimo cveće, nemaju nikakvu pomoć od resornog ministarstva. U razgovoru sa nama ističe, da kada bi država posvetila bar malo pažnje ovom sektoru poljoprivrede, plastenička proizvodnja cveća doživela bi  procvat.

„Aktuelna situacija nije dobra, ali bilo bi bolje kada bi se država umešala. Mi smo mali proizvođači i nema nas baš puno, ali potrebna nam je pomoć u vidu subvencija za proizvodnju cveća. Svestan sam da je teško, ali nažalost ne misli niko na nas.“ objašnjava Žolt Šimon, proizvođač cveća iz Bajmoka

Proizvodnja cveća spada u najlepšu granu poljoprivrede, ali istovremeno i jednu od najskupljih, jer iziskuje velika ulaganja u infrastrukturu i prateću opremu. Proizvodnja zahteva angažovanje cele porodice, pa je to često porodični biznis, ali zbog rasta cena proizvodnje, u Srbiji se poslednjih godina beleži stagniranje broja proizvođača.

Ostale vesti iz ove kategorije