RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Sutra se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Karolina Bašić | 9. maj 2017. | 14:12 | Zdravstvo

Sutra se obeležava Međunarodni dan fizičke aktivnosti

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se sutra. Ovaj dan ustanovila je Svetska zdravstvena organizacija pre 15 godina, sa ciljem podizanja svesti celokupne javnosti o značaju i važnosti redovne fizičke aktivnosti u očuvanju i unapređenju fizičkog i mentalnog zdravlja. Nedostatak fizičke aktivnosti identifikovan je kao jedan od četiri faktora rizika globalne smrtnosti i smatra se odgovornim za 6 odsto smrtnih slučajeva širom sveta, odnosno 3,2 miliona umrlih na godišnjem nivou.

Fizička aktivnosti predstavlja svako kretanje tela koje dovodi do potrošnje energije odnosno sagorevanje kalorija, uključujući šetnju, penjanje uz stepenice, brzo hodanje, vožnju biciklom, ples, pa čak i usisavanje - iako ono predstavlja umaranje. U svetu je približno trećina odraslih osoba nedovoljno fizički aktivna, a trend smanjenja fizičke aktivnosti posebno se javlja kod osoba starijih od 15 godina. Ništa bolja situacija nije ni u Srbiji. Prema istraživanju iz 2013. godine, nekim vidom rekreacije tri puta nedeljno bavi se tek 16 odsto muškaraca i 5 odsto  žena.

dr Zorica Dragaš, Centar za promociju zdravlja ZZJZ: „Dobro je da u toku dana odvojimo vreme za neku fizičku aktivnost, za odrasle ljude minimalno 30 minuta, a za decu do 18 godina minimalno sat vremena, da bi se sve grupe mišića po redu angažovale i to je veoma važno. Redovna umerena i prilagođena fizička aktivnost kod odraslih smanjuje rizik od povišenog krvnog pritiska, koronarne srčane bolesti, moždanog udara, dijabetesa, od raka dojke, raka debelog creva i prostate, ali prevenira uspešno depresiju i padove, što je sve aktuelnije sa godinama starenja.“

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležava se po osmi put u Subotici, a po drugi put sportskim aktivnostima na terenima OŠ „Jovan Mikić“. Prošlogodišnje iskustvo podstaklo je učenike i nastavnike ove škole da se ponovo uključe u projekat. 

Marija Milodanović, direktorka OŠ „Jovan Mikić“ Subotica: „Kakav značaj to ima za nas kao školu, za naše učenike? Upravo zbog značaja sporta i fizičkih aktivnosti, o kojima je dr Dragaš govorila. Želimo da fizička aktivnost i sport maksimalno primenjujemo u našoj školi odnosno da ga upražnjavamo u svim prilikama i oblicima, jer sport ne samo da utiče na pravilan razvoj zdrave ličnosti i pravilan razvoj učenika, jer su to deca u razvoju, već je i odlična prevencija nasilju, što je u ovim godinama veoma bitna. Nama je zaista drago, što naša deca, sve mogućnosti da učestvuju u sportu, u svim fizičkim aktivnostima, vrlo rado prihvataju kao i njihovi nastavnici.“

Promotivna sportska akcija pod nazivom „Kretanjem do zdravlja“, predviđena je od 11 do 13 časova, u organizaciji Centra za promociju zdravlja ZZJZ, Planinarskog kluba „Spartak“, Kancelarije za mlade i Udruženja „AKA“.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije