RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Privreda

„Advance Seed“: Nemamo veze sa stečajem u „Agrosemenu“

Marijana Tolimir | 10. maj 2017. | 13:29 | Privreda

„Advance Seed“: Nemamo veze sa stečajem u „Agrosemenu“

Zbog čestih optužbi na račun firme, kao i stavljanja u negativan kontekst u vezi sa stečajnim postupkom koji se vodi nad preduzećem „Agroseme – Panonija“, kompanija „Advance Seed“ obratila se javnosti. Rukovodstvo ove kompanije odbacuje sve navode koje im bivši radnici stavljaju na teret i kažu – „Advance Seed“ nema veze sa njihovom firmom, već se, naprotiv, nalazi u istom položaju kao radnici – poverilačkom.

Kompanija „Advance Seed“ poslovala je sa preduzećem „Agroseme – Panonija“ od 2009. sve do 2015. godine, kada im se pružila mogućnost da otkupe nekretnine „Agrosemena“ na sudskoj licitaciji, objašnjava finansijski direktor kompanije, Ilija Martinović. On naglašava da sa „Agrosemenom“ nemaju nikakve veze, budući da nisu kupili firmu, već samo imovinu, i sledstveno tome nemaju nikave obaveze prema radnicima.

U ovoj firmi napominju  da se sada nalaze u istom statusu sa zaposlenima i to kao stečajni poverilac. Naime, u toku poslovnog odnosa, kompanija „Advance Seed“ platila je dug za gas „Agrosemenu“ kako ne bi ugrozili posao koji su im poverili. Poreska uprava je na osnovu ovoga odredila da „Advance Seed“ plati sekundarni porez u iznosu od preko 22 miliona dinara. „Advance seed“ sada taj novac potražuje kroz stečaj.

Jednu od čestih optužbi bivših radnika, da „Advance Seed“ nezakonito koristi pokretnu imovinu koja je još uvek u vlasništvu „Agrosemena“, direktor Hans Karal – odbacuje.

Austrijska kompanija „Advance Seed“ u Srbiji posluje već 11 godina i trenutno zapošljava 35 radnika. Ističu da posluju na legalan način, uredno izmirujući sve svoje obaveze – kako prema državi, tako i prema dobavljačima. Međutim, sekundarni porez od preko 22 miliona dinara koji su morali da plate, i time postali prva firma u Srbiji koja je platila ovu vrstu poreza – usporava ih u razvoju. Nadaju se da će sredstva povratiti kroz stečaj i zbog toga su ih prijavili kao potraživanja. 

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije