RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Poljoprivreda

Proizvođači tovljenika trenutno zadovoljno trljaju ruke

Bojan Nikolić | 10. maj 2017. | 12:58 | Poljoprivreda

Proizvođači tovljenika trenutno zadovoljno trljaju ruke

Cena proizvodnje tovljenika porasla je u proteklom periodu, što je uzrokovalo da brojni farmeri odustanu od uzgoja. Nastala situacija smanjila je ukupan broj tovljenika u Srbiji i odrazila se na povećanje otkupne cene koja se kreće od 200 dinara pa na više.

Porodica Jenei bavi se uzgojem svinja od 2000. godine na svojoj farmi nedaleko od Subotice. Farma je kapaciteta 1700 tovljenika i 220 krmača, za koje je obezbeđen savremeni vid ishrane. Za svoje tovljenike uglavnom imaju obezbeđeno tržište, koje je, kako ističu, i dalje nestabilno.

„Sad momentalno potražnja za svinjama postoji, a i cena na tržištu je zadovoljavajuća. Međutim tržište je kao u Luna parku tobogan jednom ste gore jednom ste dole. Tako da niko ne zna do kada će trajati ova cena.“ istakla je Marija Jenei, vlasnica farme

Stanje u uzgoju tovljenika može se popraviti uz intervenciju države, koja bi uspostavljanjem sistema  u plasmanu i naplate proizvoda, dodatno zaštitila proizvođače. Osim toga, Marija Jenei smatra da je neophodno da se mali proizvođači udruže u zadruge, kao što je to urađeno u susednoj Mađarskoj.

„Kod nas ništa nije organizovano, samim tim i nemate nikakvu sigurnost. Na primer, vi proizvedete tog tovljenika, ali vam niko ne garantuje da će ga neko kupiti. To je prvo. Drugo, poljoprivredni proizvođači moraju da se udruže. U Mađarskoj to tako funkcioniše. Vi u jednom selu imati 20-30 farmera, i svi mi prodajemo naše svinje, a to klaničari i nakupci koriste da nam smanje cenu po principu: ako nećeš ti dati, daće onaj drugi.“ objašnjava Marija Jenei, vlasnica farme

Nesiguran otkup i cena proizvodnje, odvratila je mnoge proizvođače od masovnijeg uzgoja svinja. Uz subvencije države, koja daje 1000 dinara za svakog isporučenog tovljenika, odnosno 10.000 dinara za umatičenu krmaču, poljoprivrednici ističu da bi im mnogo značila i pomoć u organizovanju otkupa i sigurnoj naplati potraživanja.

 

Ostale vesti iz ove kategorije