RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Društvo

Arhus centar proslavio šest godina rada

Karolina Bašić | 10. maj 2017. | 12:58 | Društvo

Arhus centar proslavio šest godina rada

Regionalna deponija Subotica, čija izgradnja, podržana od strane Evropske unije, ulazi u završnu fazu i do kraja godine počinje sa probnim radom, bila je tema okruglog stola, koji je održan  u okviru obeležavanja 6 godina postojanja i rada Regionalnog Arhus centra.

Regionalni Arhus centar, koji ima ulogu da sprovodi aktivnosti iz oblasti  zaštite životne sredine, danas je proslavio 6. rođendan. U okviru proslave, juče je, ispred vrtića „Školica“ zasađeno simboličnih šest sadnica, dok je za današnji skup bila upriličena izložba fotografija posvećena jezeru Palić i okrugli sto na temu upravljanja otpadom, odnosno Regionalnoj deponiji.

Snježana Mitrović, Regionalni Arhus centar Subotica: „Zašto smo se odlučili za ovu tematiku? Zato što ćemo, napokon, dobiti Regionalnu deponiju. Plan je da do kraja godine počne probni rad i ovo će biti prilika da razgovaramo i sa predstavnicima resornog ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine i lokalne samouprave, da vidimo dokle smo stigli i da li treba još dosta toga da se uradi, da se ažurira regionalni i lokalni plan upravljanja otpadom.“

Iako su najveći problemi kod upravljanja otpadom finansijske prirode, uspostavljanje kompletnog sistema regionalnih deponija i uklanjanje divljih deponija na teritoriji Vojvodine, planira se do kraja 2022, odnosno 2027. godine.

Nemanja Erceg, pomoćnik Pokrajinskog sekretara za urbanizam i zaštitu životne sredine: „Što se tiče Regionalne deponije Subotica, možemo reći da veoma uspešno privodimo kraju završetak radova i očekujemo da će do kraja godine biti završena.“

Regionalni Arhus centar je osnovan pre 6 godina, potpisivanjem Memoranduma o saradnji između resornog ministarstva, Gradske uprave i Otvorenog univerziteta. Svi Arhus centri, koji osim u Subotici, postoje i u Kragujevcu, Novom Sadu, Beogradu i Nišu, su nevladine organizacije, formirane kao mreža Arhus centara pod pokroviteljstvom Misije OEBS u Srbiji.

Ostale vesti iz ove kategorije