RADIO TELEVIZIJA SUBOTICA

RADIO TELEVIZIJA
SUBOTICA

Zdravstvo

Službi Hitne pomoći donirana dva mobilna EKG aparata

Aleksandra Orlić | 11. maj 2017. | 15:17 | Zdravstvo

Službi Hitne pomoći donirana dva mobilna EKG aparata

Služba Hitne pomoći Doma zdravlja, dobila je dva mobilna elektrokardiogram aparata (EKG). Ova medicinska oprema obezbeđena je zahvaljujući donaciji Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID), koja je realizovana u saradnji sa Fondacijom Ana i Vlade Divac. EKG aparati će se koristiti u zdravstvenim stanicama u Bajmoki i Čantaviru. Uručenju donacije je prisustvovao američki ambasador u Srbiji, Kajl Skot.

Stari i dotrajali EKG aparati, koji su bili u upotrebi u Hitnoj pomoći, sada su zamenjeni novim, savremenim uređajima, koji će mnogo značiti u lečenju stanovnika dva najveća naselja u okolini Subotice - Bajmoka i Čantavira. Elektrokardiograf je uređaj koji se koristi u otkrivanju oboljenja srca i raznih nepravilnosti u funkcionisanju vodiča ritma pejsmejkera, kao i kod dijagnoze srčanog udara ili otkrivanja znakova prethodnog srčanog udara. Donacija EKG aparata realizovana je u okviru USAID projekta, pod nazivom „Podrška lokalnim zajednicama u odgovoru na migrantsku krizu“, koji sporovodi Fondacija Ana i Vlade Divac.

Kajl Skot, ambasador Sjedinjenih Američkih Država: „Ovo je mali ali koristan poklon građanima Subotice, kao i migrantima koje je Srbija lepo primila i kojima toliko pomaže. Kada se upoznate sa ovim ljudima, vidite da nisu drugačiji, da su njihova deca ista kao i naša deca. Njima je potrebna pomoć koju im je ova država do sada pružala, a mi se nadamo da će i u budućnosti nastaviti da pruža.“

Ana Košel, direktorka Fondacije Ana i Vlade Divac: „Fondacija Ana i Vlade Divac već duže vreme radi sa USAID-om i sa Američkom ambasadom. Ponosni smo na to što možemo da uradimo neku pozitivnu promenu u celokupnom društvu u Srbiji. Ovaj projekat je nastao 2016. godine, kao odgovor migrantske krize, međutim tad smo utvrdili da pored direktne humanitarne pomoći migrantima, potrebna je pomoć i lokalnom stanovništvu, kao i lokalnim samoupravama koje reaguju na migrantsku krizu.“

Pomoć Službi hitne medicinske pomoći, ovom donacijom se ne završava, napomenula je direktorka Doma zdravlja, dr Mila Bogdanović Dujmić.

dr Mila Bogdanović Dujmić, direktorka Doma zdravlja Subotica: „Nalazimo se u ne tako velelepnom zdanju Hitne medicinske pomoći, u kojem rade izuzetno kvalitetni, edukovani i stručni lekari, medicinski tehničari i vozači. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti imati i prostorno adekvatnu zgradu za potrebe grada Subotice. Naše potrebe su i za kvalitetnim, savremeno opremljenim vozilima, kakve smo imali prilike da vidimo u EU i nadamo se da će jednoga dana i to biti u našoj Hitnoj medicinskoj pomoći.“

Prošlog meseca, u okviru istog projekta USAID-a i Fondacije Ana i Vlade Divac, doniran je mobilni EKG aparat Domu za decu ometenu u razvoju „Kolevka“. Nedavno je nabavljena i nova oprema za Narodnu kuhinju Crvenog krsta, u vrednosti od 20.000 dolara. Pomažući lokalnim zajednicama u Srbiji u odgovoru na migrantsku krizu, USAID je, u okviru drugog projekta, koji realizuje sa Programom Ujedinjenih nacija, obezbedio 70.000 dolara za renoviranje Centra za socijalni rad u Subotici.

Komentar

CAPTCHA code

Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila:

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Molimo Vas da se prilikom pisanja komentara pridržavate pravopisnih pravila. Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija neće odobriti komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca. Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara. Komentar će biti objavljen nakon što urednik pregleda tekst.

Ostale vesti iz ove kategorije